Отворена изложба "Армијски ђенерал Крста Смиљанић"

Срна
Отворена изложба "Армијски ђенерал Крста Смиљанић"

ЗВОРНИК - У Зворнику је отворена изложба "Армијски ђенерал Крста Смиљанић", посвећена једном од најзнаменитијих Срба 20. вијека који спада у ред елитних војних стратега и један је од најзаслужнијих за ослобођење и уједињене југословенских народа.

Аутор изложбе Снежана Ђенић, историчар и директор Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини, рекла је да се изложба састоји од око 80 експоната, фотографија и докумената.

"Изложба посвећена ђенералу Крсти Смиљанићу прати животни пут славног војсковође, од школовања и војничког напредовања, до ратова са Турцима, Бугарима, Аустроугарима, командовања Дринском дивизијом у Првом светском рату, до постављања за бана Зетске бановине", рекла је Ђенићева новинарима.

Она је додала да у Народној библиотеци и музејској збирци није постављена цјелокупна изложба, већ је синоћ постављено 40 докумената, али да то никако не умањује значај изложбе, те је захвалила овој установи и њеном директору што су омогућили да Зворничанима да је погледају.

Ђенићева је подсјетила да је ђенерал Крста Смиљанић током каријере одликован 35 пута, од тога је носилац 15 страних одликовања.

"И овај омаж прослављеном ратнику је само мали дуг за његова велика дјела, за све оно што је у својој блиставој каријери урадио за свој народ и отаџбину", нагласила је Ђенићева.

Она је напоменула да је ова изложба обишла све веће градове у Србији и да је Зворник први град у Републици Српској гдје се изложба одржава.

Народна библиотека Зворник организовала је ову изложбу поводом 15. септембра - Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана