Ognjište predaka vječna inspiracija

M. L.
Ognjište predaka vječna inspiracija

Banjaluka - Lirski prvenac “Hteo sam reći” autora Đorđe Kuridže predstavljen je juče na tradicionalnom saboru Kuridža u selu Stražice na obroncima Manjače, koji su drugu godinu zaredom pohrlili iz svih krajeva svijeta na ognjište svojih predaka.

Autor je u četiri poglavlja sabrao četrdesetak pjesama koje govore o ljubavi prema otadžbini, zavičaju, majci i ženi. Đorđo Kuridža ističe da je zapisivao stihove od davnina, ali da su se istinska ljubav prema pjesmi i inspiracija javile kada je prije nekoliko godina posjetio Bukovicu, prazavičaj Kuridža.

- Tada je krenuo pesnički točak i već imam 25 pesama napisanih za drugu knjigu koja će nositi naziv “Rekao sam i opet ću reći”. Inspiraciju sam pronalazio u običnim malim stvarima, od starog očevog drvenog kofera u kome smo sedamdesetih ponijeli “naš život sa Manjače” i vozom bez voznog reda otišli u Vojvodinu, gde i danas živim, do značajnih ličnosti i događaja - kazao je Kuridža koji je knjigu posvetio svim svojim čitaocima sa željom da ne zaborave dva velika Petra, Petra Jagodića Kuridžu i velikana pisane riječi Petra Kočića.

Namjera mu je da napiše roman čim se penzioniše. Osim toga što gaji neizmjernu ljubav prema zavičaju i svim svojim Krajišnicima, Kuridža je i veliki humanista, a Apatin, u kojem živi, prošle godine ga je odlikovao Oktobarskom nagradom grada za humanitarni rad.

- Moja poezija je pozitivna, a misija da mirim ljude svojim stihovima. Prošle godine na Saboru Kuridža u selu bilo nas je oko 200 iz svih krajeva, a i na ovogodišnje okupljanje došli su mnogi, pa čak i iz Australije - kazao je Kuridža, koji je sa Mišom Kuridžom lani bio inicijator organizovanja Sabora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana