Огњиште предака вјечна инспирација

М. Л.
Огњиште предака вјечна инспирација

Бањалука - Лирски првенац “Хтео сам рећи” аутора Ђорђе Куриџе представљен је јуче на традиционалном сабору Куриџа у селу Стражице на обронцима Мањаче, који су другу годину заредом похрлили из свих крајева свијета на огњиште својих предака.

Аутор је у четири поглавља сабрао четрдесетак пјесама које говоре о љубави према отаџбини, завичају, мајци и жени. Ђорђо Куриџа истиче да је записивао стихове од давнина, али да су се истинска љубав према пјесми и инспирација јавиле када је прије неколико година посјетио Буковицу, празавичај Куриџа.

- Тада је кренуо песнички точак и већ имам 25 песама написаних за другу књигу која ће носити назив “Рекао сам и опет ћу рећи”. Инспирацију сам проналазио у обичним малим стварима, од старог очевог дрвеног кофера у коме смо седамдесетих понијели “наш живот са Мањаче” и возом без возног реда отишли у Војводину, где и данас живим, до значајних личности и догађаја - казао је Куриџа који је књигу посветио свим својим читаоцима са жељом да не забораве два велика Петра, Петра Јагодића Куриџу и великана писане ријечи Петра Кочића.

Намјера му је да напише роман чим се пензионише. Осим тога што гаји неизмјерну љубав према завичају и свим својим Крајишницима, Куриџа је и велики хуманиста, а Апатин, у којем живи, прошле године га је одликовао Октобарском наградом града за хуманитарни рад.

- Моја поезија је позитивна, а мисија да мирим људе својим стиховима. Прошле године на Сабору Куриџа у селу било нас је око 200 из свих крајева, а и на овогодишње окупљање дошли су многи, па чак и из Аустралије - казао је Куриџа, који је са Мишом Куриџом лани био иницијатор организовања Сабора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана