Objavljen strip "Put" Manua Larsenea: Mračna priča o beznađu i ljubavi

B.P.
Objavljen strip "Put" Manua Larsenea: Mračna priča o beznađu i ljubavi

PARIZ - Francuski strip autor Manu Larsene objavio je novi strip pod nazivom "Put", adaptaciju istoimenog romana Kormaka Makartija, dobitnika Pulicerove nagrade za beletristiku 2007. godine, koji je preminuo 13. juna.

Knjiga i strip govore o životnoj borbi oca i sina, koji prelaze ruševine postapokaliptičnog svijeta pretvorenog u pepeo, bore se protiv gladi, hladnoće, bandi pljačkaša,  kanibala i svih vrsta opasnosti, dok civilizacija više ne postoji i zakon opstanka se čini kao jedini zakon.

Godine 2009. Makartijev roman je takođe inspirisao hvaljeni film pod nazivom "Put" u režiji  Džona Hilkota sa Vigom Mortensenom u ulozi oca i Kodijem Smitom Mekfijem u ulozi sina. Strip će izaći u formatu 127×181, u tvrdom povezu i sastojaće se od 160 stranica u boji.

- Otac i sin hodaju kroz ruševine postapokaliptičnog svijeta pretvorenog u pepeo. Koračaju sami prema okeanu podržavajući jedan drugog i boreći se korak po korak protiv gladi, hladnoće i bandi pljačkaša, dok civilizacija više ne postoji. U ovoj beznadežnoj tami ostaje samo vatra ljubavi da im pokaže put - piše u najavi izdavača "Dargoa".

Sam autor je, po sopstvenom priznanju, proveo godinu i po dana radeći na adaptaciji romana kako bi savršeno uhvatio duh predloška i atmosferu beznađa i nade u koegzistenciji, koja je proslavila Makartijev roman. Koristeći realističan crno-bijeli stil usvojen za  svoj prethodni rad "Brodeckov izvještaj", ali sa naglašenim sivim bojama, Larsene kreira tamu svojih junaka  i čini da osjetimo napetost ovog preživljavanja u neprijateljskom i ultranasilnom okruženju. Zahvaljujući majstorstvu umjetnika zarobljeni smo dirljivim dvojcem u kojem otac nastoji da savlada sveprisutnost smrti i da svom sinu prenese način da nastavi svoj put nakon njegovog nestanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana