Објављен стрип "Пут" Мануа Ларсенеа: Мрачна прича о безнађу и љубави

Б.П.
Објављен стрип "Пут" Мануа Ларсенеа: Мрачна прича о безнађу и љубави

ПАРИЗ - Француски стрип аутор Ману Ларсене објавио је нови стрип под називом "Пут", адаптацију истоименог романа Кормака Макартија, добитника Пулицерове награде за белетристику 2007. године, који је преминуо 13. јуна.

Књига и стрип говоре о животној борби оца и сина, који прелазе рушевине постапокалиптичног свијета претвореног у пепео, боре се против глади, хладноће, банди пљачкаша,  канибала и свих врста опасности, док цивилизација више не постоји и закон опстанка се чини као једини закон.

Године 2009. Макартијев роман је такође инспирисао хваљени филм под називом "Пут" у режији  Џона Хилкота са Вигом Мортенсеном у улози оца и Кодијем Смитом Мекфијем у улози сина. Стрип ће изаћи у формату 127×181, у тврдом повезу и састојаће се од 160 страница у боји.

- Отац и син ходају кроз рушевине постапокалиптичног свијета претвореног у пепео. Корачају сами према океану подржавајући један другог и борећи се корак по корак против глади, хладноће и банди пљачкаша, док цивилизација више не постоји. У овој безнадежној тами остаје само ватра љубави да им покаже пут - пише у најави издавача "Даргоа".

Сам аутор је, по сопственом признању, провео годину и по дана радећи на адаптацији романа како би савршено ухватио дух предлошка и атмосферу безнађа и наде у коегзистенцији, која је прославила Макартијев роман. Користећи реалистичан црно-бијели стил усвојен за  свој претходни рад "Бродецков извјештај", али са наглашеним сивим бојама, Ларсене креира таму својих јунака  и чини да осјетимо напетост овог преживљавања у непријатељском и ултранасилном окружењу. Захваљујући мајсторству умјетника заробљени смо дирљивим двојцем у којем отац настоји да савлада свеприсутност смрти и да свом сину пренесе начин да настави свој пут након његовог нестанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана