Objavljen strip “Jasenovac, tamna strana mraka”: Moralni dug stradalim precima

Branislav Predojević
Objavljen strip “Jasenovac, tamna strana mraka”: Moralni dug stradalim precima

GRADIŠKA - Strip autor, novinar i publicista iz Gradiške Slobodan Borjanović objavio je strip album “Jasenovac, tamna strana mraka”, a djelo je preksinoć promovisano u Gradišci.

Ovo ostvarenje je prvi rad u oblasti devete umjetnosti koji se bavi užasima koncentracionog logora Jasenovac, u kojem su za vrijeme NDH u Drugom svjetskom ratu brutalno i sistematski ubijene stotine hiljada Srba, Roma, Jevreja i brojnih antifašista.

- Priča o Jasenovcu prati osnivanje koncentracionog logora, preko kozarske ofanzive, pa do proboja logora. Glavni lik priče je istorijska ličnost Mile Ristić iz Miljevića, čovjek koji je ranjen na Kozari tokom ofanzive i zarobljen od strane Crne legije, kao živi poklon njihovog zapovjednika Jure Francetića komandantu logora Maksu Luburiću - rekao je Borjanović za “Glas Srpske” i dodao da je kroz crno-bijele crteže i istorijske činjenice želio da oživi sjećanje na golgotu našeg naroda, ne ublažavajući stravične zločine koje su počinile ustaše, a naročito upravitelji koncentracionog logora Jasenovac, zloglasni Maks Luburić i Ljubo Miloš.

Borjanović je tokom svoje karijere utkao u osamnaest knjiga, monografija, stripova i drugih publikacija brojne životne sudbine svojih sugrađana, ali ovaj strip ističe kao nešto više od običnog rada.

- Strip “Jasenovac, tamna strana mraka” je moja moralna obaveza, potreba da iz jednog posebnog ugla progovorim o ovom velikom stratištu. Dijete sam Potkozarja, čiji je velik dio porodice nastradao u ustaškom genocidu i kao potomak tih stradalnika, osjećao sam da imam neku vrstu duga da ispričam priču o njihovom stradanju. Smatram ga svojim najznačajnijim djelom, čija me je tematika opsjedala u tolikoj mjeri da sam znao crtati nekoliko tabli dnevno, a radio sam ga skoro dvije godine - kaže on.

Sam naslov albuma duguje želji da nađe metaforu koja bi istakla strahotu i tminu užasa koji se desio u Jasenovcu.

- Kada sam davao naslov, tražio sam neki pojam koji bi istakao užas koji se dešavao u Jasenovcu. Razmišljao sam šta je tamnije od mraka i tako došao do ovog naslova. Nisam istoričar po struci, ali sam tokom rada napravio obiman istraživački rad kroz naučni materijal koji se bavio temom ovog logora i mogu reći da je 90 odsto stripa istorijska faktografija, dok je ostatak fikcija, koju zahtijeva sam strip kao umjetnost - ističe autor.

Album je rađen kao crno-bijeli strip, kako bi se, po njegovim riječima, dodatno istakla realnost i autentičnost neljudskog zla koje se dešavalo u Jasenovcu.

Strip je izdanje Zavičajnog muzeja Gradiška, realizovano uz pomoć brojnih prijatelja, sa Boračkom organizacijom Gradiška na čelu.

Autor

Slobodan Borjanović je rođen 1963. godine u Lamincima kod Gradiške, a ljubav prema stripu i crtanju razvio je kao dječak tokom školovanja u Podravskoj Slatini, gdje je živio do rata. Vremenom je izoštrio tehniku i stvorio prepoznatljiv crtački stil. Prvi strip u nastavcima objavio je 1990. godine u časopisu SKD “Prosvjeta” koji je izdavalo Kulturno društvo “Sava Mrkalj”u Topuskom. Tema je bila “Boj na Kosovu”, o čemu je pisao u nekoliko nastavaka. Tokom karijere uradio je stripove “Istorija Srba u stripu”, “Krvavo sunce slobode”, “Biblija u stripu” , štampane u nekoliko izdanja, uz vrlo zapažene tiraže. Dugogodišnji je sportski novinar i publicista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana