Obilježavanje Svjetskog dana muzike na 10 lokacija uz 120 učesnika

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - u Banjaluci će u ponedjeljak, 21. juna, biti obilježen Svjetski dan muzike, uz više od 120 učesnika na 10 lokacija i 15 časova muzike.

Organizator ove manifestacije je Akademija umjetnosti banjalučkog Univerziteta, suorganizatori Muzikološko društvo Republike Srpske i Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci uz partnerstvo Francuskog instituta Banjaluka.

Rukovodilac Odsjeka muzičke umjetnosti na Akademiji umjetnosti Dejan Trkulja rekao je da se na ovaj način Banjaluka svrstava među 340 gradova u svijetu u kojima se obilježava Svjetski dan muzike.

“Drago mi je što ćemo Banjaluku obojiti zvukom i ove godine i što ćemo programske sadržaje prirediti i na lokalcijama na kojima se tokom godine ne događaju koncertne aktivnosti, poput atrijuma Gradske uprave i zgrade Vlade Srpske”, izjavio je Trkulja novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će ovogodišnje obilježavanje biti edukativnog karaktera u okviru kojeg je predviđena posjeta vrtićima.

Asistent na Katedri za dirigovanje u Akademini umjetnosti Dušan V. Urošević rekao je da je predviđeno da u okviru manifestacije bude izvedeno više od 200 kompozicija. On je dodao da su na programu djela Vlade Miloševića i Josipa Slavenskog.

Anja Mudernović sa Konfucijevog instituta istakla je da je ovo najljepši događaj koji se dešava u Banjaluci u toku godine.

Ona je naglasila da Konfucijev institut putem ovakvog događaja želi da promiviše kinesku muziku, a time i njenu kulturu i tradiciju. Lokacije na kojima će biti obilježen Svjetski dan muzuke su vrtići “Nataša”, “Ježurka Ježić” i “Plavi čuperak”, Ulica Veselina Masleše (Gospodska), Atrijum Gradske uprave Banjaluka, Akademija umjetnosti, Administrativni centar Vlade Republike Srpske, parkić kod spomenika banu Milosavljeviću, Park Petar Kočić.

Na manifestaciji će učestvovati profesori, saradnici i studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Kamerni hor “Kerubini”, učenici Muzičke škole “Vlado Milošević”, Taiđi grupa Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, Kvartet “Flutete”, Gradski tamburaški orkestar Banjaluka, Gradski hor “Jazavac” i drugi. Svjetski dan muzike se obilježava od 1982. godine, a ideja je začeta 1976. godine u Francuskoj.

Američki muzičar Žol Koen, tada zaposlen u jednoj francuskoj radio-stanici, predložio je cjelonoćnu muzičku proslavu prvog dana ljetnog solisticija. Njegovu ideju je pet godina kasnije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Žak Lang, a prva proslava pod nazivom “Fete de la Musiljue” (Festival muzike) je održana 21. juna 1982. godine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana