Обиљежавање Свјетског дана музике на 10 локација уз 120 учесника

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - у Бањалуци ће у понедјељак, 21. јуна, бити обиљежен Свјетски дан музике, уз више од 120 учесника на 10 локација и 15 часова музике.

Организатор ове манифестације је Академија умјетности бањалучког Универзитета, суорганизатори Музиколошко друштво Републике Српске и Конфуцијев институт Универзитета у Бањалуци уз партнерство Француског института Бањалука.

Руководилац Одсјека музичке умјетности на Академији умјетности Дејан Тркуља рекао је да се на овај начин Бањалука сврстава међу 340 градова у свијету у којима се обиљежава Свјетски дан музике.

“Драго ми је што ћемо Бањалуку обојити звуком и ове године и што ћемо програмске садржаје приредити и на локалцијама на којима се током године не догађају концертне активности, попут атријума Градске управе и зграде Владе Српске”, изјавио је Тркуља новинарима у Бањалуци.

Он је навео да ће овогодишње обиљежавање бити едукативног карактера у оквиру којег је предвиђена посјета вртићима.

Асистент на Катедри за дириговање у Академини умјетности Душан В. Урошевић рекао је да је предвиђено да у оквиру манифестације буде изведено више од 200 композиција. Он је додао да су на програму дјела Владе Милошевића и Јосипа Славенског.

Ања Мудерновић са Конфуцијевог института истакла је да је ово најљепши догађај који се дешава у Бањалуци у току године.

Она је нагласила да Конфуцијев институт путем оваквог догађаја жели да промивише кинеску музику, а тиме и њену културу и традицију. Локације на којима ће бити обиљежен Свјетски дан музуке су вртићи “Наташа”, “Јежурка Јежић” и “Плави чуперак”, Улица Веселина Маслеше (Господска), Атријум Градске управе Бањалука, Академија умјетности, Административни центар Владе Републике Српске, паркић код споменика бану Милосављевићу, Парк Петар Кочић.

На манифестацији ће учествовати професори, сарадници и студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, Камерни хор “Керубини”, ученици Музичке школе “Владо Милошевић”, Таиђи група Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци, Квартет “Флутете”, Градски тамбурашки оркестар Бањалука, Градски хор “Јазавац” и други. Свјетски дан музике се обиљежава од 1982. године, а идеја је зачета 1976. године у Француској.

Амерички музичар Жол Коен, тада запослен у једној француској радио-станици, предложио је цјелоноћну музичку прославу првог дана љетног солистиција. Његову идеју је пет година касније прихватио тадашњи француски министар културе Жак Ланг, а прва прослава под називом “Фете де ла Мусиљуе” (Фестивал музике) је одржана 21. јуна 1982. године.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана