Novi Sad: Otvorena izložba "Tako su govorili naši preci"

Srna
Foto: Tanjug

NOVI SAD - Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas u novosadskom Muzeju Vojvodine izložbu pod nazivom "Tako su govorili naši preci" Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, čiji je cilj da osavremeni i aktuelizuje znamenite istorijske ličnosti i pojedine istorijske periode srpskog naroda u Crnoj Gori.

"Izložba je svojevrsni mozaik velikih i večnih reči i misli koje su kroz vekove izgovarali i zapisivali oni najveći među nama, od Svetog Simeona i Svetog Save, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, Petra Petrovića Njegoša i knjaza i kralja Nikole, do Serdara Janka Vukotića i beskrajnog mnoštva drugih čiji su životi i dela nezaobilazne konstante našeg indentiteta i danas i u vremenu koje dolazi", naveo je Mirović.

Otvarajući izložbu, on je istakao da misli i riječi tih velikana o Srbima, porijeklu i identitetu traju dugo.

"Traju toliko dugo i toliko su nam važne danas zato što su to reči ljubavi, odanosti, jedinstva i zajedništva, baš onog što je sačuvalo i održalo ne samo naš srpski narod, već i sve druge narode u iskušenjima kojima su bili izloženi. Izložba je sublimacija samog temelja našeg postojanja i večan putokaz naše budućnosti", rekao je Mirović.

On je naglasio da su "veličanstvene litije koje su pre godinu i po dana započele u Crnoj Gori i koje su dovele do političkih promena, omogućile da snažan srpski duh Crne Gore ponovo vaskrsne", kao i da se taj duh "vidi i u porukama velikana koje prikazuje ova izložba".

Mirović je poručio da će Pokrajinska vlada i ubuduće podržavati nacionalne institucije srpskog naroda u Crnoj Gori.

Predsjednik Srpskog nacionalog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović rekao je da se srpski narod u Crnoj Gori bori se za očuvanje sopstvenog identiteta.

"Pokušavamo da sačuvamo ono što smo naslijedili od naših predaka i ovim projektom želimo da damo doprinos razvoju zajedništva i sloge. Ako ne možemo biti u jednoj državi zbog sticaja okolnosti, budimo obavezno u jednoj kulturi", naveo je Vuksanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana