Нови Сад: Отворена изложба "Тако су говорили наши преци"

Срна
Foto: Танјуг

НОВИ САД - Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је данас у новосадском Музеју Војводине изложбу под називом "Тако су говорили наши преци" Српског националног савјета Црне Горе, чији је циљ да осавремени и актуелизује знамените историјске личности и поједине историјске периоде српског народа у Црној Гори.

"Изложба је својеврсни мозаик великих и вечних речи и мисли које су кроз векове изговарали и записивали они највећи међу нама, од Светог Симеона и Светог Саве, Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског, Петра Петровића Његоша и књаза и краља Николе, до Сердара Јанка Вукотића и бескрајног мноштва других чији су животи и дела незаобилазне константе нашег индентитета и данас и у времену које долази", навео је Мировић.

Отварајући изложбу, он је истакао да мисли и ријечи тих великана о Србима, поријеклу и идентитету трају дуго.

"Трају толико дуго и толико су нам важне данас зато што су то речи љубави, оданости, јединства и заједништва, баш оног што је сачувало и одржало не само наш српски народ, већ и све друге народе у искушењима којима су били изложени. Изложба је сублимација самог темеља нашег постојања и вечан путоказ наше будућности", рекао је Мировић.

Он је нагласио да су "величанствене литије које су пре годину и по дана започеле у Црној Гори и које су довеле до политичких промена, омогућиле да снажан српски дух Црне Горе поново васкрсне", као и да се тај дух "види и у порукама великана које приказује ова изложба".

Мировић је поручио да ће Покрајинска влада и убудуће подржавати националне институције српског народа у Црној Гори.

Предсједник Српског националог савјета Црне Горе Момчило Вуксановић рекао је да се српски народ у Црној Гори бори се за очување сопственог идентитета.

"Покушавамо да сачувамо оно што смо наслиједили од наших предака и овим пројектом желимо да дамо допринос развоју заједништва и слоге. Ако не можемо бити у једној држави због стицаја околности, будимо обавезно у једној култури", навео је Вуксановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана