Nova scena za kulturne namjene otvorena u Banskom dvoru: Udahnut život "Art bioskopu"

Milanka Mitrić
Nova scena za kulturne namjene otvorena u Banskom dvoru: Udahnut život "Art bioskopu"

BANjALUKA - Nova scena za kulturne namjene, kamerna bioskopska sala sa kapacitetom od 50 mjesta "Art bioskop" predstavljena u Banskom dvoru Kulturnom centru, a biće namijenjena projekciji umjetničkih, studentskih i dokumentarnih filmova.

- "Art bioskop" predstavlja treći prostor koji pokrećemo od 2017. godine, u okviru novog koncepta rada Banskog dvora, koji pored fokusa na organizaciji kvalitetnih programa u sopstvenoj produkciji, podrazumijeva i pokretanje novih scena za kulturne namjene. "Art dvorište" smo otvorili 2017. godine, a u 2018. godini otvorena je "Art terasa". Prve projekcije počeće u februaru, kada će se zainteresovani moći upoznati sa konkretnim programom - rekao je direktor Banskog dvora Mladen Matović.

On je naglasio i to da je iza Banskog dvora jedna od najuspješnijih sezona u istoriji te napomenuo da je tokom protekle godine organizovano više od 120 raznovrsnih programskih sadržaja.

- Uspješno su organizovana tri festivala, koja su doživjela svoje drugo izdanje, a to su "Jesenja sonata", "In­ti­me Jazz Fest", Festival stendap komedije. Posebno smo ponosni na maksimalnu posjećenost svih događaja - dodao je Matović i naglasio da je koncept rada podržan od strane grada.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je ovo još jedan kvalitetan prostor posvećen kulturi te čestitao Banskom dvoru na do sada uspješno realizovanim događajima.

- Bogat sadržaj svjedoči o izuzetnom broju manifestacija koje se dešavaju u ovom centru. Banski dvor je jedina institucija kulture koja se nalazi na gradskom nivou. Sve ostale institucije kulture su na republičkom nivou, a grad sa njima sarađuje. Moram da podsjetim da smo paralelno sa ovim intenzivnim konceptom kulture u Banskom dvoru mi radili ono što se ticalo infrastrukture, da podržimo i pratimo ovaj tempo - naveo je Radojičić.

On je najavio i otvaranje još jednog prostora za kulturne namjene u Banskom dvoru. U pitanju je stalna izložbena postavka iz doba Vrbaske banovine.

- Ovdje u Banskom dvoru biće izložena jedna stalna postavka u vezi sa periodom Vrbaske banovine. To je, u stvari, dio onoga iz projekta "Evropska prestonica kulture", nazvano Muzej grada, pri čemu muzej Banjaluke nije samo jedna zgrada i objekat, već decentralizovana ideja koja treba da pokriva nekoliko mjesta sa različitim sadržajem. Naš cilj je da u toku ljeta imamo renovirano nekoliko salona ovdje i stalnu postavku Vrbaske banovine - dodao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana