Нова сцена за културне намјене отворена у Банском двору: Удахнут живот "Арт биоскопу"

Миланка Митрић
Нова сцена за културне намјене отворена у Банском двору: Удахнут живот "Арт биоскопу"

БАЊАЛУКА - Нова сцена за културне намјене, камерна биоскопска сала са капацитетом од 50 мјеста "Арт биоскоп" представљена у Банском двору Културном центру, а биће намијењена пројекцији умјетничких, студентских и документарних филмова.

- "Арт биоскоп" представља трећи простор који покрећемо од 2017. године, у оквиру новог концепта рада Банског двора, који поред фокуса на организацији квалитетних програма у сопственој продукцији, подразумијева и покретање нових сцена за културне намјене. "Арт двориште" смо отворили 2017. године, а у 2018. години отворена је "Арт тераса". Прве пројекције почеће у фебруару, када ће се заинтересовани моћи упознати са конкретним програмом - рекао је директор Банског двора Младен Матовић.

Он је нагласио и то да је иза Банског двора једна од најуспјешнијих сезона у историји те напоменуо да је током протекле године организовано више од 120 разноврсних програмских садржаја.

- Успјешно су организована три фестивала, која су доживјела своје друго издање, а то су "Јесења соната", "In­ti­me Jazz Fest", Фестивал стендап комедије. Посебно смо поносни на максималну посјећеност свих догађаја - додао је Матовић и нагласио да је концепт рада подржан од стране града.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изразио је задовољство због тога што је ово још један квалитетан простор посвећен култури те честитао Банском двору на до сада успјешно реализованим догађајима.

- Богат садржај свједочи о изузетном броју манифестација које се дешавају у овом центру. Бански двор је једина институција културе која се налази на градском нивоу. Све остале институције културе су на републичком нивоу, а град са њима сарађује. Морам да подсјетим да смо паралелно са овим интензивним концептом културе у Банском двору ми радили оно што се тицало инфраструктуре, да подржимо и пратимо овај темпо - навео је Радојичић.

Он је најавио и отварање још једног простора за културне намјене у Банском двору. У питању је стална изложбена поставка из доба Врбаске бановине.

- Овдје у Банском двору биће изложена једна стална поставка у вези са периодом Врбаске бановине. То је, у ствари, дио онога из пројекта "Европска престоница културе", названо Музеј града, при чему музеј Бањалуке није само једна зграда и објекат, већ децентрализована идеја која треба да покрива неколико мјеста са различитим садржајем. Наш циљ је да у току љета имамо реновирано неколико салона овдје и сталну поставку Врбаске бановине - додао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана