Nova knjiga umjetnika Mišela Bekera prilika za lov na blago: Čitanjem do zlatne škrinje

G.S.
Nova knjiga umjetnika Mišela Bekera prilika za lov na blago: Čitanjem do zlatne škrinje

Knjiga “The Golden Treasure of The Entente Cordiale” novo je djelo umjetnika Mišela Bekera, koje je juče objavljeno na engleskom i francuskom jeziku, a u pitanju je posebna knjiga koja čitaocu daje priliku za lov na blago.

Tragovi u knjizi mogli bi da odvedu čitaoce u Velikoj Britaniji i Francuskoj do blaga koje je Britanija poklonila francuskom predsjedniku 1903. godine. U pitanju je zlatna škrinja vrijedna 750.000 evra.

Umjetnik Mišel Beker ušao je u trag i kupio zlatni kovčeg dat Francuskoj po potpisivanju sporazuma između Francuske i Britanske Imperije 8. aprila 1904. godine, kojim su prekinuti vijekovi sukoba i antagonizama između dvije zemlje.

Predstavljen francuskom predsjedniku Emilu Lubeu, zlatni kovčeg izradila je londonska kompanija “Goldsmits ans Silversmits Company” i sadržavao je svitak u kojem je slavljeno prijateljstvo dva naroda.

Procijenjena na 750.000 evra, veoma precizno ukrašena kutija sada će biti nagrada svakome ko pronađe tragove i riješi zagonetku u Bekerovoj knjizi.

Francuska i engleska verzija sadrže drugačije tragove koji vode do dvije odvojene lokacije. Svaka od knjiga sadrži devet slagalica, koje je Beker osmislio i nacrtao, kao i skriveni tekst u popratnoj priči, napisan od strane Paulin Dejson.

Čitaoci moraju da otkriju tajnu lozinku iz crteža da bi pronašli tekst koji nedostaje, a koji će im pomoći da riješe čitavu zagonetku. Kada svih devet slagalica bude riješeno, čitaoci će moći da pronađu gdje su dva kristalna ključa zakopana - jedan u Velikoj Britaniji, a drugi u Francuskoj.

- Bila je to Bekerova ideja. On je pronašao zlatnu škrinju, kupio je i naučio sve što se moglo znati o sporazumu. Zaljubio se u priču između Francuske i Engleske. Želio da je tu priču približi ljudima kroz ovu potragu za blagom - rekao je tvorac slagalica Vinčenco Bjanka.

Kako je objasnio, Beker je umjetnik i ponekad radi stvari koje ga zabavljaju, a mnogi ne razumiju.

- Ne nada se da će ovim zaraditi novac, ali se barem nada da neće biti na gubitku. Ako probudi strast kod ljudi, onda je postigao ono što je htio - navodi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana