Нова књига умјетника Мишела Бекера прилика за лов на благо: Читањем до златне шкриње

Г.С.
Нова књига умјетника Мишела Бекера прилика за лов на благо: Читањем до златне шкриње

Књига “The Golden Treasure of The Entente Cordiale” ново је дјело умјетника Мишела Бекера, које је јуче објављено на енглеском и француском језику, а у питању је посебна књига која читаоцу даје прилику за лов на благо.

Трагови у књизи могли би да одведу читаоце у Великој Британији и Француској до блага које је Британија поклонила француском предсједнику 1903. године. У питању је златна шкриња вриједна 750.000 евра.

Умјетник Мишел Бекер ушао је у траг и купио златни ковчег дат Француској по потписивању споразума између Француске и Британске Империје 8. априла 1904. године, којим су прекинути вијекови сукоба и антагонизама између двије земље.

Представљен француском предсједнику Емилу Лубеу, златни ковчег израдила је лондонска компанија “Goldsmits ans Silversmits Company” и садржавао је свитак у којем је слављено пријатељство два народа.

Процијењена на 750.000 евра, веома прецизно украшена кутија сада ће бити награда свакоме ко пронађе трагове и ријеши загонетку у Бекеровој књизи.

Француска и енглеска верзија садрже другачије трагове који воде до двије одвојене локације. Свака од књига садржи девет слагалица, које је Бекер осмислио и нацртао, као и скривени текст у попратној причи, написан од стране Паулин Дејсон.

Читаоци морају да открију тајну лозинку из цртежа да би пронашли текст који недостаје, а који ће им помоћи да ријеше читаву загонетку. Када свих девет слагалица буде ријешено, читаоци ће моћи да пронађу гдје су два кристална кључа закопана - један у Великој Британији, а други у Француској.

- Била је то Бекерова идеја. Он је пронашао златну шкрињу, купио је и научио све што се могло знати о споразуму. Заљубио се у причу између Француске и Енглеске. Желио да је ту причу приближи људима кроз ову потрагу за благом - рекао је творац слагалица Винченцо Бјанка.

Како је објаснио, Бекер је умјетник и понекад ради ствари које га забављају, а многи не разумију.

- Не нада се да ће овим зарадити новац, али се барем нада да неће бити на губитку. Ако пробуди страст код људи, онда је постигао оно што је хтио - наводи он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана