Nina Babić, slikarka, o izložbi "Room with a view": Ogoljena intima put ka istini

Ilijana Božić
Nina Babić, slikarka, o izložbi "Room with a view": Ogoljena intima put ka istini

Majčinstvo se podrazumijeva kao normalan proces, tako se smatralo oduvijek. U našem društvu žena je i dalje percipirana i zanemarene su fizičke i psihičke promjene kroz koje prolazi podrazumijevajući njenu ulogu majke.

Kazala je to slikarka Nina Babić, govoreći za "Glas Srpske" o izložbi "Room with a view" (Soba sa pogledom) koja je do 12. oktobra otvorena u galeriji "Sreten Stojanović" u Prijedoru.

- Svi ti obrasci su proizvod postporođajne depresije i psihičkih promjena, jer i dalje nemamo adekvatan način i pristup da se bavimo tim - dodala je ona.

GLAS: Budući da ste djela koja su izložena na ovoj postavci stvarali prije pet godina kada ste kao porodilja boravili u bolnici, recite nam da li je oslikavanje majki i svega kroz šta one prolaze, a kroz šta ste prolazili i Vi bio Vaš izlaz i olakšanje kroz umjetnost koju nosite u sebi?

BABIĆ: Izložba "Room with a view" je nastala prije pet godina tokom mog boravka u bolnici zbog prijevremenog rođenja mog djeteta. Kako je proces liječenja nedonoščadi iziskivao duži boravak u bolnici to me je podstaklo da se bavim analizom situacije u kojoj sam se našla. Kao umjetnik u svom dosadašnjem stvaralaštvu sam se bavila problematikama kroz koje intimno prolazim, a koje mogu povezati sa određenim iskustvima drugih ljudi i samim tim ukazati na određene društvene probleme. Ne bih nazvala ovaj proces samo izlaz i olakšanje iz date situacije, nego dublju analizu procesa pojma majčinstva kao i žene uopšte.

GLAS: O tome se ranije nije govorilo na adekvatan način, nekako je porođaj izgledao kao usputna stvar u životu. Danas nam se čini da se više o tom govori, ali ipak nedovoljno. Koliko Vaši radovi doprinose tome i da li je njihov cilj donekle i podrška ženama da znaju da nisu same?

BABIĆ: Kao što sam spomenula žene su se percipirale kao sredstvo za rađanje i produženje vrste. Danas se podiže svijest o procesu kroz koji majke prolaze, međutim veliki su pritisci društva, medijskih sredstava informisanja o tome kako jedna majka treba da izgleda, da se ponaša, da se osjeća. Svojim radovima sam željela da prikažem stvarni proces majčinstva, da prikažem procese kako emotivne tako i psihičke ili fizičke kroz koje žene prolaze kada se ostvare kao majke. Prikazivanjem takve istine posmatraču bi trebalo da ukažu na činjenicu da žene zaista nisu same i da sve mi prolazimo kroz manje-više iste procese.

GLAS: Koliko je ljudsko biće snažno da prevaziđe strahove kad mu se dese stvari o kojima je slušao da se nekom drugom dešavaju?

BABIĆ: Snaga čovjeka kada se nađe u određenim životnim okolnostima koje su problematične manifestuje se kao borba za opstanak. Ljudsko tijelo i psiha ne reaguju na trenutni problem svjesno. Čovjek ima prirodni nagon da se izvuče iz problematične situacije kako bi riješio poteškoće, ali tek poslije se mora obratiti pažnja na psihološke procese koji se dešavaju kako bi se mogla pružiti adekvatna pomoć.

GLAS: Koliko je teško ogoliti svoju i tuđu intimu, jer ova izložba je veoma intimna?

BABIĆ: Proces ogoljavanja intime je kompleksan i ponekad zastrašujući, ali veća odgovornost je kada se bavite tuđom intimom, jer samim tim ste odgovorni za tuđe emocije i strahove. Ovi procesi su značajni, jer samo ako smo iskreni prema sebi i otvoreni prema drugima tako i krčimo put za nova iskustva za rješenje problema i spoznavanje sebe.

GLAS: Koliko je prijevremeni porođaj, sav strah i snaga, sve ono kroz šta ste prošli uticalo na Vas kao umjetnicu?

BABIĆ: Sva iskustva koja prolazim utiču na mene kao umjetnicu. Nemoguće je odvojiti umjetnost od svog bića, jer umjetnik stvarajući stvara iz ličnih iskustava pa tako što smo iskreniji prema našim iskustvima umjetnost je i vrednija. Kao i sva druga iskustva tako je i ovo znatno uticalo na mene, ali kao i svaka druga traumatična iskustva mislim da mi je bolje pomoglo da upoznam sebe, da se suočim sa svojim strahovima te da naučim i da nađem načine kako da ih prevaziđem.

Radovi

GLAS: Na čemu trenutno radite?

BABIĆ: Predmet mojih interesovanja je uvijek moje lično iskustvo koje mogu povezati sa društvenim okolnostima tako da se i radovi, koji su sad u procesu, bave mojim intimnim doživljajem u određenim situacijama kroz koje prolazim i koje mogu povezati sa svijetom oko sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana