Нина Бабић, сликарка, о изложби "Room with a view": Огољена интима пут ка истини

Илијана Божић
Нина Бабић, сликарка, о изложби "Room with a view": Огољена интима пут ка истини

Мајчинство се подразумијева као нормалан процес, тако се сматрало одувијек. У нашем друштву жена је и даље перципирана и занемарене су физичке и психичке промјене кроз које пролази подразумијевајући њену улогу мајке.

Казала је то сликарка Нина Бабић, говорећи за "Глас Српске" о изложби "Room with a view" (Соба са погледом) која је до 12. октобра отворена у галерији "Сретен Стојановић" у Приједору.

- Сви ти обрасци су производ постпорођајне депресије и психичких промјена, јер и даље немамо адекватан начин и приступ да се бавимо тим - додала је она.

ГЛАС: Будући да сте дјела која су изложена на овој поставци стварали прије пет година када сте као породиља боравили у болници, реците нам да ли је осликавање мајки и свега кроз шта оне пролазе, а кроз шта сте пролазили и Ви био Ваш излаз и олакшање кроз умјетност коју носите у себи?

БАБИЋ: Изложба "Room with a view" је настала прије пет година током мог боравка у болници због пријевременог рођења мог дјетета. Како је процес лијечења недоношчади изискивао дужи боравак у болници то ме је подстакло да се бавим анализом ситуације у којој сам се нашла. Као умјетник у свом досадашњем стваралаштву сам се бавила проблематикама кроз које интимно пролазим, а које могу повезати са одређеним искуствима других људи и самим тим указати на одређене друштвене проблеме. Не бих назвала овај процес само излаз и олакшање из дате ситуације, него дубљу анализу процеса појма мајчинства као и жене уопште.

ГЛАС: О томе се раније није говорило на адекватан начин, некако је порођај изгледао као успутна ствар у животу. Данас нам се чини да се више о том говори, али ипак недовољно. Колико Ваши радови доприносе томе и да ли је њихов циљ донекле и подршка женама да знају да нису саме?

БАБИЋ: Као што сам споменула жене су се перципирале као средство за рађање и продужење врсте. Данас се подиже свијест о процесу кроз који мајке пролазе, међутим велики су притисци друштва, медијских средстава информисања о томе како једна мајка треба да изгледа, да се понаша, да се осјећа. Својим радовима сам жељела да прикажем стварни процес мајчинства, да прикажем процесе како емотивне тако и психичке или физичке кроз које жене пролазе када се остваре као мајке. Приказивањем такве истине посматрачу би требало да укажу на чињеницу да жене заиста нису саме и да све ми пролазимо кроз мање-више исте процесе.

ГЛАС: Колико је људско биће снажно да превазиђе страхове кад му се десе ствари о којима је слушао да се неком другом дешавају?

БАБИЋ: Снага човјека када се нађе у одређеним животним околностима које су проблематичне манифестује се као борба за опстанак. Људско тијело и психа не реагују на тренутни проблем свјесно. Човјек има природни нагон да се извуче из проблематичне ситуације како би ријешио потешкоће, али тек послије се мора обратити пажња на психолошке процесе који се дешавају како би се могла пружити адекватна помоћ.

ГЛАС: Колико је тешко оголити своју и туђу интиму, јер ова изложба је веома интимна?

БАБИЋ: Процес огољавања интиме је комплексан и понекад застрашујући, али већа одговорност је када се бавите туђом интимом, јер самим тим сте одговорни за туђе емоције и страхове. Ови процеси су значајни, јер само ако смо искрени према себи и отворени према другима тако и крчимо пут за нова искуства за рјешење проблема и спознавање себе.

ГЛАС: Колико је пријевремени порођај, сав страх и снага, све оно кроз шта сте прошли утицало на Вас као умјетницу?

БАБИЋ: Сва искуства која пролазим утичу на мене као умјетницу. Немогуће је одвојити умјетност од свог бића, јер умјетник стварајући ствара из личних искустава па тако што смо искренији према нашим искуствима умјетност је и вреднија. Као и сва друга искуства тако је и ово знатно утицало на мене, али као и свака друга трауматична искуства мислим да ми је боље помогло да упознам себе, да се суочим са својим страховима те да научим и да нађем начине како да их превазиђем.

Радови

ГЛАС: На чему тренутно радите?

БАБИЋ: Предмет мојих интересовања је увијек моје лично искуство које могу повезати са друштвеним околностима тако да се и радови, који су сад у процесу, баве мојим интимним доживљајем у одређеним ситуацијама кроз које пролазим и које могу повезати са свијетом око себе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана