Nikola Kekerović, vizuelni umjetnik, za “Glas Srpske”: Slike prikaz sukobljavanja ekonomije i smrti

Ilijana Božić
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Uvijek sam svoje radove stvarao kao neki vid terapije. Oni su usko, intimno vezani za moj život. Kada smo ušli u koronu bio sam prisiljen da biram između ekonomskog opstanka ili umjetničke smrti. Zato je sve što vidite na izložbi putovanje na posao i vraćanje kući, kolege s posla i sve proživljeno u toku dana.

Kazao je to vizuelni umjetnik Nikola Kekerović govoreći za “Glas Srpske” o izložbi “Studije izvodljivosti” koja je nedavno otvorena u banjalučkoj galeriji “Vagon”.

Kekerović je diplomirao slikarstvo na Akademiji umjetnosti univerziteta u Banjaluci gdje je završio i master studije. Pohađao je master program “Public Art and New Artist Strategies” na Bauhaus Univerzitetu u Vajmaru. Trenutno živi i radi u Berlinu.

Naslikane scene prikazuju urbane vizure dok umjetnik putuje od svoje kuće do posla i nazad, kroz urbani krajolik Berlina s kojim se inače u slobodno vrijeme fizički ne susreće. Sve slike predstavljaju isti koncept i traže objašnjenje kako se termini “ekonomije” i “smrti” sukobljavaju. To su riječi koje su se najčešće koristile u medijima razvijenog Zapada kada se raspravljalo o moralnim i etičkim posljedicama fizičke izolacije i svega onog što je poznato kao lokdaun.

- Kad sam završio master u Vajmaru, krenula je korona. Sve umjetničke institucije i galerije su bile zatvorene. Išao sam na posao, vraćao se s posla i doživljavao sam teške depresije. Vladao je taj pritisak da se samo radi. Nismo imali nikakav izduvni ventil. Tada su nastajali ovi radovi -objasnio je Kekerović.

U “Studijama izvodljivosti” primjetan je taj osjećaj pritiska da rad nikad ne prestaje. Umjetnikovo nezadovoljstvo umjetničkim institucijama tokom perioda od 2000. do 2024. usmjerilo ga je prema pukom ekonomskom preživljavanju na račun “smrti” s umjetničke strane, u smislu gubljenja vremena ili nedostatka vremena za umjetničko stvaralštvo. 

Kako je kazao Kekerović, zanima ga tehnički pristup, a na prvom mjestu koncept, pa ideja i razmišljanje o temi.

- Trebalo je da putujem i da prepoznajem svari koje me interesuju. Odlučio sam da napravim studiju izvodljivosti, ali iz pozicije nekog ko je odavde otišao da živi u Njemačku. Otišao sam tamo na studije, svidio mi se Berlin zbog umjetničke scene, zbog muzike i muzičkih festivala, ali sam  vidio u “kovidu” da to nije ništa od onog što sam htio - rekao je on.

Objasnio je da je svaka slika na ovoj postavci u suštini mala studija izvodljivosti. Ispričao je da su nakon korone očekivali otvaranje, a onda je krenuo rat Ukrajine i Rusije, a potom Izraela i Palestine, te kancelovanje umjetnika.

- Tako da je sav taj period biranje između ekonomije i smrti. Sve je to bilo katastrofalno i sebi sam dao zadatak da svaki dan pretočim u umjetnost, da mi to bude kao neka terapija - objasnio je Kekerović.

Na slikama su primjetni simboli smrti, tu su mrtvačke glave, paukovi, štakori i slični detalji. S druge strane, tu su i simboli ekonomije, kao što su zgrade koje se grade i slično, a dominantne su teme života i smrti. Umjetnik je koristio gvaš tehniku u izradi radova, slike su manjeg formata i u galeriji “Vagon” postavljene su kao strip blokovi tako da sugerišu priču.

- Priča kreće hronološki, jutro, sredina dana, zalazak sunca i kraj dana. Od jutarnjeg umivanja kreće brzina, prolazimo pored poznatih fabrika, brda od uglja. Na slikama je i stanica na kojoj svakodnevno čekam voz do posla. Zapravo “Studije izvodljivosti” se sastoje od četiri komponente, a to su ljudi, mjesta, moć i procesi - rekao je on.

Dodao je da život u Berlinu preuveličan, u smislu da svega ima više, više sreće, više nesreće, više kiše, više beskućnika.

- Ovdje kod nas sam vidio možda dva beskućnika, tamo ih desetoro spava na stanicama gdje čekaš voz. Sve je deset puta intenzivnije - kazao je on.

Istakao je da je radeći “Studije izvodljivosti” i prolazeći kroz pomenute društveno-političke procese tokom tog perioda, shvatio da je vrijeme kapital.

- Shvatio sam da su sve podjele među ljudima samo ekonomske. Govorimo o rasizmu, to je samo kao neka iluzija. Stvarna podjela je na bogate i siromašne - zaključio je on.

Izložba je posjetiocima dostupna do 2. aprila.

Galerija “Vagon”

Nikola Kekerović je pohvalio rad “Vagona” i dodao da je postojanje ove galerije veoma važno za rad i dušu umjetnika.

- Budući da imamo ovakvu galeriju sad uopšte nema razloga za ikakvo žaljenje. Imamo prostor u kojem može da se izlaže. Samo se treba malo pokrenuti, pokazati energiju, želju i znanje. I treba biti ozbiljan - poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana