Narodna biblioteka “Filip Višnjić” prosvjetno-kulturni svetionik Semberije

Ilijana Božić
Narodna biblioteka “Filip Višnjić” prosvjetno-kulturni svetionik Semberije

BIJELjINA - Narodna biblioteka “Filip Višnjić” 90 godina čuva kulturno i istorijsko blago Semberije, a to je i najstarija ustanova kulture u Bijeljini.

Ova biblioteka osnovana je 1932. godine, a njeni osnivači bili su entuzijasti i ljudi koji su radili na širenju prosvjete i kulture i to dr Vojislav Đedo Kecmanović, dr Joakim Perendija, profesor Nikola Mačkić i Mihailo Bogdanović.

O važnosti ove ustanove za Semberiju i o njenom opstanku kroz decenije za “Glas Srpske” je govorila direktorica Željana Arsenović, koja je istakla da je Narodna biblioteka “Filip Višnjić” već u predratnom periodu smatrana jednom od najboljih u tadašnjoj BiH.

- Težnja za očuvanjem tradicije biblioteke i dalje afirmacije njenog rada je vidljiva i nakon 1945, kada u novim socijalističkim uslovima ona postiže sve bolje rezultate. O tome svjedoče brojna priznanja, među kojima je najvažniji Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima, dodijeljen ukazom predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita 1973, kao i proglašenje za najbolju biblioteku u BiH za 1985. godinu - objasnila je Arsenovićeva.

Istakla je da se biblioteka prvobitno nalazila u zgradi opštine, te da je zbog povećanja knjižnog fonda i aktivnosti bila neminovna izgradnja novog objekta, koja je završena 1. septembra 1982, kada je počelo izdavanje knjiga u novoj zgradi u kojoj su i danas.

- U impozantnom objektu, koji je po prostoru bio šest puta veći od ranijeg, ostvaren je san mnogih entuzijasta koji su željeli da ova ustanova dobije uslove dostojne za rad i razgrana svoju djelatnost - dodala je ona.

Naglasila je da je biblioteka nakon Odbrambeno-otadžbinskog rata i stvaranja Republike Srpske nastavila da razvija djelatnost i da se prilagođava novim trendovima.

- Jednom zapaljena luč kulturno-prosvjetne djelatnosti, i pored svih problema i teškoća, ne samo da se nije ugasila, već se vremenom i razbuktala i rasplamsala u veliko žarište i prosvjetno-kulturni svetionik, čiji su se zraci širili na sve strane - istakla je ona.

Ispričala je da se biblioteka posljednjih godina renovira, da se povećava broj sadržaja, ali i čitalaca i posjetilaca.

- Radi se i na konstantnoj obnovi i bogaćenju knjižnog fonda. Biblioteka je od Društva bibliotekara RS dva puta proglašavana za najbolju biblioteku u Srpskoj i to 2008. i 2021. godine. Broj članova se posljednjih 15 godina povećao sa 3.000 na 10.000, a broj posjeta biblioteci tokom godine premašio je 200.000 - kazala je ona.

Prema njenim riječima, značaj Narodne biblioteke “Filip Višnjić” ogleda se u stvaranju čitalačkih navika od najranijeg djetinjstva.

- Samo na taj način može se stvarati zdrava i obrazovana nacija, jer bez obrazovanja nema ni razvoja društva i države. Stoga organizujemo književne večeri, izložbe, kurseve informatike i francuskog jezika. Sarađujemo sa gotovo svim predškolskim ustanovama na području grada, za koje organizujemo radionice, ali i sa književnim klubovima, školama i fakultetima, kao i sa svim “ranjivim” kategorijama i udruženjima koji rade u Bijeljini - objasnila je Arsenovićeva.

Kako je kazala, ova biblioteka pruža ruku svima, a to im se vraća na najbolji mogući način. Objasnila je da građani dolaze u biblioteku, poklanjaju knjige, prate aktivnosti i daju maksimalnu podršku.

Pored izdavanja knjiga, koje je kompjuterizovano, biblioteka raspolaže opštom, naučnom i francuskom čitaonicom, te audio-braj čitaonicom za slijepa i slabovida lica, ali i čitaonicom periodike.

- Od 2019. u našoj biblioteci je formiran Američki kutak kao mjesto povezivanja, učenja i inovacija. Od 2011, u saradnji sa NUBRS, radimo na digitalizaciji stare i rijetke, kao i zavičajne građe našeg matičnog područja, koje pored Bijeljine obuhvata Ugljevik, Lopare, Osmake, Donji Žabar i Pelagićevo. Tako pojedina djela činimo dostupnim široj javnosti i čuvamo od zaborava - zaključuje Arsenovićeva.

Naglasila je da u narednom periodu planiraju nastavak dosadašnjih aktivnosti, ali i svečanu akademiju povodom 90 godina postojanja biblioteke.

Najstarije knjige

Arsenovićeva je istakla da je najstarija knjiga u biblioteci pjesan Ivana Kanavelića, vlastelina hvarskoga, pod nazivom “Sveti Ivan biskup trogirski i kralj Koloman” iz 1858. godine, štampana u Osijeku.

- Bijeljinska biblioteka posjeduje i legat Dušana J. Lopandića, novinara, ekonomskog komentatora, univerzitetskog profesora i jednog od osnivača Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Posjedujemo i Posebnu zbirku Marije (Bauer) Đorđević, koja je bila profesor, pjesnik, prozaista i pripovjedač za djecu, prevodilac s francuskog, njemačkog, ruskog i engleskog jezika. Sve svoje knjige, prevodilačku građu i rukopise zavještala je biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana