Nagrada "Meša Selimović" Vladimiru Pištalu za "Značenje džokera"

Srna
Nagrada "Meša Selimović" Vladimiru Pištalu za "Značenje džokera"

BEOGRAD - Dobitnik književne nagrade "Meša Selimović" za najbolje djelo savremenog domaćeg pisca objavljeno u prošloj godini je Vladimir Pištalo za knjigu eseja "Značenje džokera", u izdanju "Agore", saopšteno je na konferenciji za novinare u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

Nagrada "Meša Selimović", koju 32. put dodjeljuju "Večernje novosti", sastoji se od plakete - reljefa sa likom pisca, Povelje i novčanog iznosa.

Djelo Pištala dobilo je najviše glasova, 19, članova velikog žirija u kojem je ove godine bilo 60 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara iz Srbije, ali i Republike Srpske, prenijele su "Večernje novosti".

Pobjednika je saopštio novinar Dragan Bogutović, koji je sa Ognjenom Lakićevićem /1937-2005/ osnivač ovog priznanja.

Prema propozicijama, svaki kritičar predlaže pet knjiga, u obzir dolaze svi žanrovi, s tim što djelo mora biti u potpunosti novo i što isti pisac može da dobije nagradu samo jedanput.

Do pobjedničke knjige dolazi se zbrajanjem glasova članova žirija.

Za knjigu godine najviše je proglašeno romana, 21, pesničkih knjiga 13, jedna zbirka pripovjedaka i jedno esejističko djelo.

Među dosadanjim dobitnicima su neka od najvećih imena srpske književnosti kao što su Milorad Pavić, Slobodan Selenić, Svetlana Velmar Janković, Dobrica Ćosić, Antonije Isaković, Ivan B. Lalić, Stevan Raičković, Rajko Petrov Nogo, Radovan Beli Marković, Milisav Savić, Milo Lompar i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana