Награда "Меша Селимовић" Владимиру Пишталу за "Значење џокера"

Srna
Награда "Меша Селимовић" Владимиру Пишталу за "Значење џокера"

БЕОГРАД - Добитник књижевне награде "Меша Селимовић" за најбоље дјело савременог домаћег писца објављено у прошлој години је Владимир Пиштало за књигу есеја "Значење џокера", у издању "Агоре", саопштено је на конференцији за новинаре у Вуковој задужбини у Београду.

Награда "Меша Селимовић", коју 32. пут додјељују "Вечерње новости", састоји се од плакете - рељефа са ликом писца, Повеље и новчаног износа.

Дјело Пиштала добило је највише гласова, 19, чланова великог жирија у којем је ове године било 60 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара из Србије, али и Републике Српске, пренијеле су "Вечерње новости".

Побједника је саопштио новинар Драган Богутовић, који је са Огњеном Лакићевићем /1937-2005/ оснивач овог признања.

Према пропозицијама, сваки критичар предлаже пет књига, у обзир долазе сви жанрови, с тим што дјело мора бити у потпуности ново и што исти писац може да добије награду само једанпут.

До побједничке књиге долази се збрајањем гласова чланова жирија.

За књигу године највише је проглашено романа, 21, песничких књига 13, једна збирка приповједака и једно есејистичко дјело.

Међу досадањим добитницима су нека од највећих имена српске књижевности као што су Милорад Павић, Слободан Селенић, Светлана Велмар Јанковић, Добрица Ћосић, Антоније Исаковић, Иван Б. Лалић, Стеван Раичковић, Рајко Петров Ного, Радован Бели Марковић, Милисав Савић, Мило Ломпар и многи други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана