Muzičko takmičenje „Uroš Pešić“ u nedjelju u Banjaluci

Milanka Mitrić
Muzičko takmičenje „Uroš Pešić“ u nedjelju u Banjaluci

BANjALUKA – Prvo međunarodno otvoreno muzičko takmičenje „Uroš Pešić“ biće održano u nedjelju u organizaciji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Muzikološkog društva Republike Srpske.

Na ovom takmičenju, takmičiće se mladi umjetnici, učenici završnih razreda srednjih muzičkih škola, te studenati muzičkih Fakulteta/Akademija iz zemlje i regiona u disciplinama gudački instrumenti - violina, viola, violončelo, kontrabas i kamerna muzika, saopštili su organizatori.

- Ideja o organizaciji otvorenog međunarodnog muzičkog takmičenja postoji duže vrijeme na Katedri za gudačke instrumente Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, ali zbog epidemioloških razloga do sada nije mogla biti realizovana. Katedra za kamernu muziku se aktivno priključila organizaciji, te kvalitetnim i ažurnim prijedlozima definisala fizionomiju takmičenja – navode organizatori.

Stručni žiri koji će ocjenjivati prijavljene takmičare je sastavljen od profesora akademija i fakulteta iz Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Beograda, Niša i Kragujevca - mr Marko Josifoski, dr Slobodan Gerić, mr Nemanja Marjanović, mr Milutin Mladenović, mr. Aleksandar Jakovljević, mr Slađana Kovač, mr Biljana Jašić, spec. Timea Hotić, mr Marija Pilipović, Milana Smiljanić ma, Lidija Bojinović ma i mr Ivan Otašević.

- Reakcije na osnivanje ovog takmičenja od strane umjetnika iz regiona su izuzetno pozitivne, te će broj učesnika u narednim godinama sasvim sigurno rasti. Budući da takmičenja koje podrazumijevaju učešće studenata muzičkih fakulteta nema puno u regionu, nismo se  iznenadili značajnim odzivom učesnika iz Republike Srbije i Republike Srpske – saopštili su organizatori.

Kako organizatori navode, pobjednici kategorija u disciplinama gudački instrumenti i kamerna muzika imaju priliku da osvoje proizvode i vaučere iz poznate radionice za izradu i popravku gudačkih instrumenata „Tarisio“ iz Beograda.

- Posebnu nagradu takmičenja, koju dodijeljuje Banski dvor Kulturni centrar - organizaciju i realizaciju cjelovečernjeg koncerta u velikoj koncertnoj dvorani Banskog dvora u sezoni 2022/2023, osvojiće pobjednik - laureat svih kategorija – ističu organizatori.

Koncert pobjednika ovog takmičenja biće održan u nedjelju u 19 časova u kamernoj sali Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana