Музичко такмичење „Урош Пешић“ у недјељу у Бањалуци

Mиланка Митрић
Музичко такмичење „Урош Пешић“ у недјељу у Бањалуци

БАЊАЛУКА – Прво међународно отворено музичко такмичење „Урош Пешић“ биће одржано у недјељу у организацији Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и Музиколошког друштва Републике Српске.

На овом такмичењу, такмичиће се млади умјетници, ученици завршних разреда средњих музичких школа, те студенати музичких Факултета/Академија из земље и региона у дисциплинама гудачки инструменти - виолина, виола, виолончело, контрабас и камерна музика, саопштили су организатори.

- Идеја о организацији отвореног међународног музичког такмичења постоји дуже вријеме на Катедри за гудачке инструменте Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, али због епидемиолошких разлога до сада није могла бити реализована. Катедра за камерну музику се активно прикључила организацији, те квалитетним и ажурним приједлозима дефинисала физиономију такмичења – наводе организатори.

Стручни жири који ће оцјењивати пријављене такмичаре је састављен од професора академија и факултета из Бањалуке, Источног Сарајева, Београда, Ниша и Крагујевца - мр Марко Јосифоски, др Слободан Герић, мр Немања Марјановић, мр Милутин Младеновић, мр. Александар Јаковљевић, мр Слађана Ковач, мр Биљана Јашић, спец. Тимеа Хотић, мр Марија Пилиповић, Милана Смиљанић ма, Лидија Бојиновић ма и мр Иван Оташевић.

- Реакције на оснивање овог такмичења од стране умјетника из региона су изузетно позитивне, те ће број учесника у наредним годинама сасвим сигурно расти. Будући да такмичења које подразумијевају учешће студената музичких факултета нема пуно у региону, нисмо се  изненадили значајним одзивом учесника из Републике Србије и Републике Српске – саопштили су организатори.

Како организатори наводе, побједници категорија у дисциплинама гудачки инструменти и камерна музика имају прилику да освоје производе и ваучере из познате радионице за израду и поправку гудачких инструмената „Тарисио“ из Београда.

- Посебну награду такмичења, коју додијељује Бански двор Културни центрар - организацију и реализацију цјеловечерњег концерта у великој концертној дворани Банског двора у сезони 2022/2023, освојиће побједник - лауреат свих категорија – истичу организатори.

Концерт побједника овог такмичења биће одржан у недјељу у 19 часова у камерној сали Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана