Muzej savremene umjetnosti RS: Obilježen Međunarodni dan muzeja

Ilijana Božić
Foto: I.B.

BANJALUKA - U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske i u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci večeras je prigodnim manifestacijama obilježen Međunarodni dan muzeja.

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Malicevic istakao je da je Muzej povodom Međunarodnog dana muzeja pripremio izložbu akvarela akademskog slikara Branka Jungića.

- Ovo je poseban dan za međunarodnu muzejsku zajednicu. Noć muzeja održavamo već 15 godina, prošle godine nismo mogli da obilježio manifestaciju zbog epidemiološke situacije, ali ove godine smo to uspjeli - rekao je Maličević.

Dodao je da se manifestacija održala uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

- Svi smo se zaželjeli kulturnih događaja. Tema “Budućnost muzeja i ponovno oživljavanje” odgovara trenutnoj situaciji. Prošli smo kroz jedan veoma težak period. Muzej je u tom periodu imao virtualnu postavku, kada se uopšte nije moglo ulaziti u ustanovu. Tada smo omogućili ljudima da uz pomoć mobilnih telefona i računara posjete našu stalnu postavku. Mi se prilagođava o novim uslovima rada u ovim situacijama - kazao je Maličević

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da učešće Muzeja savremene umjetnosti, kao i drugih muzejskih ustanova u Republici Srpskoj u obilježavanju međunarodnih manifestacija predstavlja važan korak u unapređenju muzejske đelatnosti i stvaranju drugačije veze sa publikom, afirmišući među njima muzejsku đelatnost.

 “Muzejske ustanove u Republici Srpskoj i na ovaj način potvrđuju sopstveni značaj, značaj onoga što baštine, kao i spremnost da svojim programima i sadržajima stanu rame uz rame sa svim, pa i najvećim muzejskim ustanovama. Sa njima čine zajedno jednu porodicu koja baštini kulturu, umjetnost i prirodno bogatstvo Evrope i cijelog svijeta”, rekla je Trivićeva u obraćanju u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Ona je naglasila značaj dijela programa obilježavanja koji animira najmlađu publiku i aktivno je uključuje u muzejske programe na njima prijemčiv način, njegujući višestruko korisnu naviku kod njih u skladu sa važnim strateškim ciljem razvoja publike i unapređenja kulturne pismenosti u zajednici.

“Na ovaj način se stvaraju i njeguju poklonici umjetničkog stvaralaštva i kulture koju baštine naši muzeji, a istovremeno i doprinosi dugoročnom razvoju kulture Republike Srpske”, dodala je Trivićeva.

Ona je svim muzejima i muzejskim radnicima u Republici Srpskoj čestitala Međunarodni dan muzeja, uz želju da njihove programe vidi i doživi što veći broj publike.

U Muzeju savremene umjetnosti Međunarodni dan muzeja obilježen je predavanjem Miroslava Malinovića pod nazivom “130 godina zdanja Stare austrougarske željezničke stanice”, te koncertom Kvarteta truba Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

 U Muzeju Republike Srpske Međunarodni dan muzeja obilježen je pod sloganom “Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje”. U okviru programa nastupili su učenici Instituta za moderno muzičko obrazovanje “Opus konmuzika” - Muzička škola Banjaluka i otvorena izložba akvarela akademskog slikara Branka Jungića pod nazivom “Vibrantnost u prostoru polja”.

Obilježavanju je prisustvovao i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana