Музеј савремене умјетности РС: Обиљежен Међународни дан музеја

Илијана Божић
Foto: И.Б.

БАНЈАЛУКА - У Музеју савремене умјетности Републике Српске и у Музеју Републике Српске у Бањалуци вечерас је пригодним манифестацијама обиљежен Међународни дан музеја.

Директор Музеја Републике Српске Миладин Малицевиц истакао је да је Музеј поводом Међународног дана музеја припремио изложбу акварела академског сликара Бранка Јунгића.

- Ово је посебан дан за међународну музејску заједницу. Ноћ музеја одржавамо већ 15 година, прошле године нисмо могли да обиљежио манифестацију због епидемиолошке ситуације, али ове године смо то успјели - рекао је Маличевић.

Додао је да се манифестација одржала уз поштовање свих епидемиолошких мјера.

- Сви смо се зажељели културних догађаја. Тема “Будућност музеја и поновно оживљавање” одговара тренутној ситуацији. Прошли смо кроз један веома тежак период. Музеј је у том периоду имао виртуалну поставку, када се уопште није могло улазити у установу. Тада смо омогућили људима да уз помоћ мобилних телефона и рачунара посјете нашу сталну поставку. Ми се прилагођава о новим условима рада у овим ситуацијама - казао је Маличевић

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да учешће Музеја савремене умјетности, као и других музејских установа у Републици Српској у обиљежавању међународних манифестација представља важан корак у унапређењу музејске ђелатности и стварању другачије везе са публиком, афирмишући међу њима музејску ђелатност.

 “Музејске установе у Републици Српској и на овај начин потврђују сопствени значај, значај онога што баштине, као и спремност да својим програмима и садржајима стану раме уз раме са свим, па и највећим музејским установама. Са њима чине заједно једну породицу која баштини културу, умјетност и природно богатство Европе и цијелог свијета”, рекла је Тривићева у обраћању у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Она је нагласила значај дијела програма обиљежавања који анимира најмлађу публику и активно је укључује у музејске програме на њима пријемчив начин, његујући вишеструко корисну навику код њих у складу са важним стратешким циљем развоја публике и унапређења културне писмености у заједници.

“На овај начин се стварају и његују поклоници умјетничког стваралаштва и културе коју баштине наши музеји, а истовремено и доприноси дугорочном развоју културе Републике Српске”, додала је Тривићева.

Она је свим музејима и музејским радницима у Републици Српској честитала Међународни дан музеја, уз жељу да њихове програме види и доживи што већи број публике.

У Музеју савремене умјетности Међународни дан музеја обиљежен је предавањем Мирослава Малиновића под називом “130 година здања Старе аустроугарске жељезничке станице”, те концертом Квартета труба Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

 У Музеју Републике Српске Међународни дан музеја обиљежен је под слоганом “Будућност музеја: опоравак и поновно осмишљавање”. У оквиру програма наступили су ученици Института за модерно музичко образовање “Опус конмузика” - Музичка школа Бањалука и отворена изложба акварела академског сликара Бранка Јунгића под називом “Вибрантност у простору поља”.

Обиљежавању је присуствовао и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана