Mrkonjić Grad: Otvorena izložba "Milanković 1879-2019"

Srna
Mrkonjić Grad: Otvorena izložba "Milanković 1879-2019"

MRKONjIĆ GRAD - U Kulturnom centru "Petar Kočić" u Mrkonjić Gradu otvorena je dokumentarna izložba "Milanković 1879-2019", koju je Savez inovatora Republike Srpske organizovao povodom 140 godina od rođendana srpskog naučnika Milutina Milankovića.

Na pedesetak panoa izložene su fotografije i naučni radovi jednog od najvećih srpskih istraživača i naučnika u prošlom vijeku.

U prisustvu učenika Gimnazije i Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" izložbu je predstavio i o slavnom naučniku govorio generalni sekretar Saveza inovatora Republike Srpske Ljubiša Pašić.

Pašić je rekao da se mnogo više zna o naučnicima Tesli i Pupinu, nego o Milankoviću.

"Malo se zna kakva je Milanković bio veličina kao naučnik, kao intelektualac, kao jedan od onih koji je baštinio svetsku nauku", istakao je Pašić.

Učenica mrkonjićke Gimnazije Dijana Gačić rekla je da je izložba zanimljiva, te da je mnogo saznala o Milankoviću i o njegovoj teoriji klimatskih promjena.

Izložba o Milankoviću biće otvorena 20 dana.

Milutin Milanković /1879-1958/, koji je bio akademik i profesor Univerziteta u Beogradu, autor je niza naučnih radova iz matematike, klimatologije, astronomije, geologije, geofizike, geografije i građevinarstva.

U svijetu je ostao poznat kao autor astronomske teorije klimatskih promjena kojom je objasnio misteriju ledenog doba.

Ovog srpskog velikana nauka je svrstala u sam vrh vodećih umova 20. vijeka.

Njegovo ime nose po jedan krater na Mjesecu i Marsu, kao i jedan planetoid.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana