Мркоњић Град: Отворена изложба "Миланковић 1879-2019"

Srna
Мркоњић Град: Отворена изложба "Миланковић 1879-2019"

МРКОЊИЋ ГРАД - У Културном центру "Петар Кочић" у Мркоњић Граду отворена је документарна изложба "Миланковић 1879-2019", коју је Савез иноватора Републике Српске организовао поводом 140 година од рођендана српског научника Милутина Миланковића.

На педесетак паноа изложене су фотографије и научни радови једног од највећих српских истраживача и научника у прошлом вијеку.

У присуству ученика Гимназије и Основне школе "Иван Горан Ковачић" изложбу је представио и о славном научнику говорио генерални секретар Савеза иноватора Републике Српске Љубиша Пашић.

Пашић је рекао да се много више зна о научницима Тесли и Пупину, него о Миланковићу.

"Мало се зна каква је Миланковић био величина као научник, као интелектуалац, као један од оних који је баштинио светску науку", истакао је Пашић.

Ученица мркоњићке Гимназије Дијана Гачић рекла је да је изложба занимљива, те да је много сазнала о Миланковићу и о његовој теорији климатских промјена.

Изложба о Миланковићу биће отворена 20 дана.

Милутин Миланковић /1879-1958/, који је био академик и професор Универзитета у Београду, аутор је низа научних радова из математике, климатологије, астрономије, геологије, геофизике, географије и грађевинарства.

У свијету је остао познат као аутор астрономске теорије климатских промјена којом је објаснио мистерију леденог доба.

Овог српског великана наука је сврстала у сам врх водећих умова 20. вијека.

Његово име носе по један кратер на Мјесецу и Марсу, као и један планетоид.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана