Milanka Blagojević, direktorica Centra za kulturu Šamac: “Na Drini ćuprija” otvara svijet Milice Babić Andrić

Ilijana Božić
Milanka Blagojević, direktorica Centra za kulturu Šamac: “Na Drini ćuprija” otvara svijet Milice Babić Andrić

ŠAMAC - Milica Babić Andrić radila je u Narodnom pozorištu u Beogradu, u Sarajevu je radila na osnivanju prvog baleta, prva je dobitnica Sterijinog pozorja za kostim, radila je na uspostavljanju prvih Dubrovačkih ljetnih igara, a istakla se i u pedagoškom radu kao profesorica u prvoj Glumačkoj školi i Visokoj školi za film i režiju u Beogradu.

Rekla je to za “Glas Srpske” direktorica Centra za kulturu Šamac Milanka Blagojević govoreći o trećem festivalu “Milica” koji će biti održan od 16. do 19. aprila u čast Milice Babić Andrić, prve srpske školovane kostimografkinje, pionirke pozorišne i filmske kostimografije na ovim prostorima, supruge nobelovca Ive Andrića koja je rođena u Šamcu.

- Centar za kulturu Šamac je prije tri godine pokrenuo projekat popularizacije lika i djela Milice Babić Andrić i do sada su održana dva festivala, a prošle godine uz podršku opštine Šamac, Ministarstva prosvjete i kulture RS i Eparhije zvorničko-tuzlanske otvorena je i Spomen-kuća Milice Babić Andrić - dodala je ona.

Festival “Milica” otvoriće prvak srpskog glumišta Tihomir Stanić monodramom “Na Drini ćuprija”. Drugog dana festivala u Galeriji Stari sat prezentacijom istorijata, muzejske i kulturne djelatnosti predstaviće se Kuća nobelovca Iva Andrića iz Herceg Novog.

- Posjetioci izložbe imaće priliku da vide lične predmete Milice Babić Andrić i Ive Andrića koji se čuvaju u Kući nobelovca Iva Andrića u Herceg Novom. Takođe, drugog dana festivala, u Spomen-kući biće otvorene i radionice kostimografije u kojima će učešće uzeti polaznici iz Travnika i učenici osnovnih i srednje škole iz Šamca - rekla je Blagojevićeva.

Objasnila je da će radionice biti održane i svih narednih dana tokom trajanja festivala, a da je voditeljka Duška Vujmilović Kukavica, kostimografkinja, koja je radila i replike pozorišnih kostima u Spomen-kući Milice Babić Andrić.

- Narednog, trećeg dana festivala, u Kino sali Šamac posjetioci će imati priliku pogledati predstavu “Djelidba” u izvođenju Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, u režiji Aleša Kurta. Kamerni teatar je, sa skoro šest decenija postojanja, jedno od najaktivnijih pozorišta u BiH i regionu. Četvrtog dana festivala u Galeriji Stari sat biće otvorena izložba radova nastalih na radionicama kostimografije - ispričala je ona.

Govoreći o izazovima s kojima se susretala tokom organizovanja festivala “Milica” ispričala je da je rad na ovom projektu, uz sve ostale manifestacije, trajao tokom cijele godine.

- Tokom godine naš rad fokusiran je na istraživanju, prikupljanju građe, aktivnostima u Spomen-kući, ali i na uspostavljanju saradnje sa drugim institucijama koje imaju iste ili slične ciljeve kao mi. Budžet je u prvom redu najveći izazov za sve koji se bave kulturom i koji pokušavaju da ostvare projekte iz ove oblasti - kazala je Blagojevićeva.

Podsjetila je da smo prošle godine imali situaciju da je odlukom Narodne skupštine RS budžet za kulturu smanjen sa 1.200.000 KM na samo 150.000 KM. - I to se odnosilo na sve projekte kulture koji su planirani ili su ostvareni u prošloj godini. Ove godine jedan dio budžeta je vraćen, ali za ozbiljno, strateško vođenje kulturne politike i očuvanje kulturnog identiteta to je i dalje ispod minimuma neophodnog za bilo kakav održivi kulturni razvoj. S obzirom na to da opština Šamac finansira većinu naših aktivnosti, za ovakav vid festivala potrebno je obezbijediti dodatna sredstva i iz drugih izvora. Pisanje projekata i traženje dodatnih izvora finansiranja je pored cjelokupne organizacije najveći izazov - naglasila je Blagojevićeva.

Tokom razgovora dotakli smo se i saradnje sa organizacijom “ Herceg fest”, a Blagojevićeva je ispričala da je ova saradnja počela prije dvije godine te da je Centar za kulturu Šamac potpisao sporazum o saradnji sa direktoricom JUK “Herceg fest” Tanjom Ateljević s ciljem zajedničkog rada na projektima vezanim za nobelovca Ivu Andrića i njegovu suprugu Milicu Babić koja se upokojila u Herceg Novom, u kući koju je Andrić nakon Nobelove nagrade sagradio za nju.

- Šamac i Herceg Novi predstavljaju početnu i krajnju tačku Miličinog života i svakako da smo tu našli zajedničke ciljeve, ali i želju za saradnju. Na trećem festivalu “Milica” organizacija “Herceg fest” predstaviće svoj dosadašnji rad koji je vezan za Kuću nobelovca Iva Andrića u Herceg Novom - dodala je ona.

S obzirom na to da će tokom festivala biti organizovane i radionice kostimografije Blagojevićeva je istakla da je od izuzetne važnosti, u vremenu u kojem živimo, uključenje mlade populacije u kulturna dešavanja.

- Centar za kulturu Šamac za jedan od ciljeva postavlja direktno uključenje mladih u kulturne aktivnosti. Upravo kostimografija, kao primijenjena grana umjetnosti, odličan je način za realizaciju tih ciljeva. Na radionicama kostimografije učestvovaće mladi iz Travnika i Šamca -  ispričala je Blagojevićeva.

Naglasila je da će radionice biti prilika za upoznavanje, druženje, ali i sticanje osnovnih znanja iz grane umjetnosti koja na našim prostorima nije dovoljno izučavana i promovisana, pogotovo ne među mlađom populacijom.

- Jako bitnim, za mladu populaciju, smatramo usvajanje kognitivnih i praktičnih znanja iz ove oblasti, za dalji lični i profesionalni razvoj kao pojedinaca. Značaj ovakve vrste aktivnosti prepoznao je i OSCE koji je finansijski podržao ovu aktivnost - zaključila je Blagojevićeva.

Planovi

Milanka Blagojević je istakla da su tokom prošle godine u Centru za kulturu Šamac organizovali oko 50 događaja, što izložbi, predstava, promocija knjiga, festivala, sajmova.

- I ove godine smo krenuli istim tempom i do kraja godine u planu je veći broj manifestacija. Nakon festivala “Milica” slijedi treći “Sajam knjiga i cvijeća” u maju. U sklopu sajma organizovaćemo i promocije knjiga, između ostalih, promociju dobitnika NIN-ove nagrade Steve Grabovca -rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana