Миланка Благојевић, директорица Центра за културу Шамац: “На Дрини ћуприја” отвара свијет Милице Бабић Андрић

Илијана Божић
Миланка Благојевић, директорица Центра за културу Шамац: “На Дрини ћуприја” отвара свијет Милице Бабић Андрић

ШАМАЦ - Милица Бабић Андрић радила је у Народном позоришту у Београду, у Сарајеву је радила на оснивању првог балета, прва је добитница Стеријиног позорја за костим, радила је на успостављању првих Дубровачких љетних игара, а истакла се и у педагошком раду као професорица у првој Глумачкој школи и Високој школи за филм и режију у Београду.

Рекла је то за “Глас Српске” директорица Центра за културу Шамац Миланка Благојевић говорећи о трећем фестивалу “Милица” који ће бити одржан од 16. до 19. априла у част Милице Бабић Андрић, прве српске школоване костимографкиње, пионирке позоришне и филмске костимографије на овим просторима, супруге нобеловца Иве Андрића која је рођена у Шамцу.

- Центар за културу Шамац је прије три године покренуо пројекат популаризације лика и дјела Милице Бабић Андрић и до сада су одржана два фестивала, а прошле године уз подршку општине Шамац, Министарства просвјете и културе РС и Епархије зворничко-тузланске отворена је и Спомен-кућа Милице Бабић Андрић - додала је она.

Фестивал “Милица” отвориће првак српског глумишта Тихомир Станић монодрамом “На Дрини ћуприја”. Другог дана фестивала у Галерији Стари сат презентацијом историјата, музејске и културне дјелатности представиће се Кућа нобеловца Ива Андрића из Херцег Новог.

- Посјетиоци изложбе имаће прилику да виде личне предмете Милице Бабић Андрић и Иве Андрића који се чувају у Кући нобеловца Ива Андрића у Херцег Новом. Такође, другог дана фестивала, у Спомен-кући биће отворене и радионице костимографије у којима ће учешће узети полазници из Травника и ученици основних и средње школе из Шамца - рекла је Благојевићева.

Објаснила је да ће радионице бити одржане и свих наредних дана током трајања фестивала, а да је водитељка Душка Вујмиловић Кукавица, костимографкиња, која је радила и реплике позоришних костима у Спомен-кући Милице Бабић Андрић.

- Наредног, трећег дана фестивала, у Кино сали Шамац посјетиоци ће имати прилику погледати представу “Дјелидба” у извођењу Камерног театра 55 из Сарајева, у режији Алеша Курта. Камерни театар је, са скоро шест деценија постојања, једно од најактивнијих позоришта у БиХ и региону. Четвртог дана фестивала у Галерији Стари сат биће отворена изложба радова насталих на радионицама костимографије - испричала је она.

Говорећи о изазовима с којима се сусретала током организовања фестивала “Милица” испричала је да је рад на овом пројекту, уз све остале манифестације, трајао током цијеле године.

- Током године наш рад фокусиран је на истраживању, прикупљању грађе, активностима у Спомен-кући, али и на успостављању сарадње са другим институцијама које имају исте или сличне циљеве као ми. Буџет је у првом реду највећи изазов за све који се баве културом и који покушавају да остваре пројекте из ове области - казала је Благојевићева.

Подсјетила је да смо прошле године имали ситуацију да је одлуком Народне скупштине РС буџет за културу смањен са 1.200.000 КМ на само 150.000 КМ. - И то се односило на све пројекте културе који су планирани или су остварени у прошлој години. Ове године један дио буџета је враћен, али за озбиљно, стратешко вођење културне политике и очување културног идентитета то је и даље испод минимума неопходног за било какав одрживи културни развој. С обзиром на то да општина Шамац финансира већину наших активности, за овакав вид фестивала потребно је обезбиједити додатна средства и из других извора. Писање пројеката и тражење додатних извора финансирања је поред цјелокупне организације највећи изазов - нагласила је Благојевићева.

Током разговора дотакли смо се и сарадње са организацијом “ Херцег фест”, а Благојевићева је испричала да је ова сарадња почела прије двије године те да је Центар за културу Шамац потписао споразум о сарадњи са директорицом ЈУК “Херцег фест” Тањом Атељевић с циљем заједничког рада на пројектима везаним за нобеловца Иву Андрића и његову супругу Милицу Бабић која се упокојила у Херцег Новом, у кући коју је Андрић након Нобелове награде саградио за њу.

- Шамац и Херцег Нови представљају почетну и крајњу тачку Миличиног живота и свакако да смо ту нашли заједничке циљеве, али и жељу за сарадњу. На трећем фестивалу “Милица” организација “Херцег фест” представиће свој досадашњи рад који је везан за Кућу нобеловца Ива Андрића у Херцег Новом - додала је она.

С обзиром на то да ће током фестивала бити организоване и радионице костимографије Благојевићева је истакла да је од изузетне важности, у времену у којем живимо, укључење младе популације у културна дешавања.

- Центар за културу Шамац за један од циљева поставља директно укључење младих у културне активности. Управо костимографија, као примијењена грана умјетности, одличан је начин за реализацију тих циљева. На радионицама костимографије учествоваће млади из Травника и Шамца -  испричала је Благојевићева.

Нагласила је да ће радионице бити прилика за упознавање, дружење, али и стицање основних знања из гране умјетности која на нашим просторима није довољно изучавана и промовисана, поготово не међу млађом популацијом.

- Јако битним, за младу популацију, сматрамо усвајање когнитивних и практичних знања из ове области, за даљи лични и професионални развој као појединаца. Значај овакве врсте активности препознао је и ОСЦЕ који је финансијски подржао ову активност - закључила је Благојевићева.

Планови

Миланка Благојевић је истакла да су током прошле године у Центру за културу Шамац организовали око 50 догађаја, што изложби, представа, промоција књига, фестивала, сајмова.

- И ове године смо кренули истим темпом и до краја године у плану је већи број манифестација. Након фестивала “Милица” слиједи трећи “Сајам књига и цвијећа” у мају. У склопу сајма организоваћемо и промоције књига, између осталих, промоцију добитника НИН-ове награде Стеве Грабовца -рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана