Mikulić: Handke - skroman čovjek i veliki intelektualac

Srna
Mikulić: Handke - skroman čovjek i veliki intelektualac

BANjALUKA - Vajar iz Banjaluke Bojan Mikulić rekao je Srni da je nobelovca Petera Handkea, dok se pripremao da radi njegovu skulpturu, doživio kao skromnog čovjeka i velikog intelektualca, te da se to potvrdilo danas kada ga je u Banjaluci i lično upoznao.

Mikulić, koji je sa Handkeom danas pogledao nedavno postavljenu skulpturu, rekao je da mu je bila velika čast upoznati ovog značajnog umjetnika.

"Handke je dugo gledao u skulpturu i rekao da ga podsjeća na njegovog oca. Zadovoljan je radom", naveo je Mikulić.

Veliki austrijski književnik Handke danas je zajedno sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, te srpskim režiserom Emirom Kusturicom posjetio mjesto gdje je spomenik nedavno postavljen, kod zgrade Vlade Republike Srpske.

Peter Handke boravi danas u Banjaluci gdje su ga ugostili zvaničnici Republike Srpske. Tom prilikom predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je Handkeu Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge u oblasti kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročit doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Srpskom.

Handke je dobitnik "Velike nagrade Ivo Andrić" Andrićevog instituta za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine "Drugi mač - Majska povest", a koja će mu danas biti uručena u Andrićgradu.

U Andrićgradu je počeo okrugli sto kojem prisustvuje Handke, a na kojem će o njegovom književnom stvaralaštvu i značaju govoriti srpski režiser Emir Kusturica, eminentni akademici i književnici.

Planirano je da nobelovcu po završetku okruglog stola bude uručena "Velika nagrada Ivo Andrić".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana