Микулић: Хандке - скроман човјек и велики интелектуалац

Срна
Микулић: Хандке - скроман човјек и велики интелектуалац

БАЊАЛУКА - Вајар из Бањалуке Бојан Микулић рекао је Срни да је нобеловца Петера Хандкеа, док се припремао да ради његову скулптуру, доживио као скромног човјека и великог интелектуалца, те да се то потврдило данас када га је у Бањалуци и лично упознао.

Микулић, који је са Хандкеом данас погледао недавно постављену скулптуру, рекао је да му је била велика част упознати овог значајног умјетника.

"Хандке је дуго гледао у скулптуру и рекао да га подсјећа на његовог оца. Задовољан је радом", навео је Микулић.

Велики аустријски књижевник Хандке данас је заједно са српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, те српским режисером Емиром Кустурицом посјетио мјесто гдје је споменик недавно постављен, код зграде Владе Републике Српске.

Петер Хандке борави данас у Бањалуци гдје су га угостили званичници Републике Српске. Том приликом предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић уручила је Хандкеу Орден Републике Српске на ленти за изузетан рад и заслуге у области културног и духовног развоја, као и за нарочит допринос у развијању и учвршћивању свеукупних односа са Српском.

Хандке је добитник "Велике награде Иво Андрић" Андрићевог института за најбољу књигу објављену у Србији или Републици Српској током 2020. године "Други мач - Мајска повест", а која ће му данас бити уручена у Андрићграду.

У Андрићграду је почео округли сто којем присуствује Хандке, а на којем ће о његовом књижевном стваралаштву и значају говорити српски режисер Емир Кустурица, еминентни академици и књижевници.

Планирано је да нобеловцу по завршетку округлог стола буде уручена "Велика награда Иво Андрић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана