Lordanu Zafranoviću uručena nagrada za životno djelo Martovskog festivala

Tanjug
Lordanu Zafranoviću uručena nagrada za životno djelo Martovskog festivala

BEOGRAD, - Reditelju Lordanu Zafranoviću uručena je nagrada za životno delo 71. Martovskog festivala u Domu omladine Beograda, na otvaranju ove prestižne filmske smotre. "Zafranović je laureat koji svakoj nagradi koju dobije daje i dio sopstvene vrijednosti i značaja", naveo je umjetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić koji je cijenjenom filmskom reditelju uručio priznanje.

Zafranović se zahvalio organizatorima festivala na vrednoj nagradi. "Filmski medij je moj prijatelj i pratilac čitavog života.

Živim improvizovano, tamo gde snimam, tamo i živim. Stalno menjam mesta, tako da više ne znam gde sam, gde se nalazim, negde između, putujem" kazao je Zafranović. On se setio jedne epizode iz bogate karijere filmskog reditelja.

"Bili smo davnih godina na festivalu u Tokiju i Rudolf Sremec, jedan komentarista vrsni, hrvatski, je došao kod mene sav ushićen. Kaže, "druže Zofranoviću, pogledajte gde nas je film doveo, čudesno, daleki Japan".

Kad o tome mislim stalno, ta rečenica mi kaže, "pogledaj gde te film vodi, ne samo da te vodi svuda po svetu, nego da te vodi duboko u vlastiti svet". Sada je prilika da se zaista zahvalim svim živim i mrtvim filmskim radnicima koji su samom radili.

Film je jedna kolektivna umetnost. Bez njih naravno da ne bih postavio nijedan film" rekao je Zafranović Slavni reditelj se zahvalio ekipi filma "Djeca Kozare" čije snimanje pre nekoliko meseci završeno, a ostvarenje se sada nalazi u procesu postprodukcije. " E sad možete zamisliti, sto puta sam imao priliku da radim sa takvim entuzijastima, sa takvom energijom, sa takvom voljom da se napravi nešto drugo, da se prkosi, da se udari snažno u oko sve one koji nas muče...

Sve one koji su nam, kako bih rekao, doveli do nekog gađenja, do nekog zla, nečeg što nije ljudski i mislim da njima treba zahvaliti. Na žalost ima i puno koji više nisu na ovom svetu, ali ima ih i puno koji jesu.Pa bih ja ovu nagradu posvetio njima, svim mojim filmskim prijateljima koji su zajedno sa mnom sarađivali i radili" kazao je Zafranović i dodao da gotovo svi autori žive na isti način.

"Mi živimo zapravo jedan paralelni život. Svi se muče oko finansiranja, svi se muče da film dovedu do kraja...

Autori su maratonci jer se gotovo svi bore protiv određenih stvari da sačuvaju slobodu unutar toga što hoće da kažu i na kraju dođu na festival. Zato su festivali zaista praznici za nas koji pravimo filmove. Svi gledate u pluća, u srce autora, u ono što je nevidljivo inače. On vam daje sve što ima i mislim da je zato i ovaj festival strašno značajan. " kazao je Zafranović.

Zafranovićevo ime je neraskidivo vezano za istoriju Martovskog festivala, pošto je ovde prikazao svoj prvi film 1966. godine, i 2019. predstavio svoj stoti film. "Između svih ovih godina stala je jedna blistava rediteljska karijera u kojoj su se nizala remek dela u kratkom metru, dokumentarnom i celovečernjem igranom filmu", rekao je Dabić.

On je napomenuo da je Zafranović nagrađivan na Martovskom festivalu i predstavio se kao jedan od najznačajnijih autora, ne samo kinematografije jugoistočne Evrope već u evropskim i svetskim okvirima. Dabić je podsertio na Zafranovićeve naslove kao što su ""Ave Marija“ (1971), "Prvi valcer“ (19781), "Antika“ (1972), "Rad zida grad“ (1975), "Zavičaj - Vladimir Nazor“ (1978), "„Krv i pepeo Jasenovca“ (1983), "Lica terakota“ (2003) ili "Simfonija nebeskog grada“ (2004).

"Ti filmovi su "deo ne samo istorije, nego i antologije našeg dokumentarizma i kratkog metra", Zafranović je oduvek uživao ugled velikog reditelja, ali i beskompromisnog stvaraoca, za kojega je naš veliki književnik i scenarista, Arsen Diklić, svojevremeno rekao 'da se ne boji da po stvarima kopa do dna", navedeno je iz DOB-a.

Nakon svečanosti dodele nagrade počela je projekcija dokumentarca "Sanjalice" reditelja Vladimira Petrovića Na Martovskom festivalu biće prikazano 98 filmova koji će se takmičiti za Gran pri, najbolji film po kategorijama, strikovne nagrade za režiju, scenario, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovanu muziku.

U žiriju su filmski autori Bojan Labović, Branko Šmit i Olivera Pančić, profesor Fakulteta umetnosti u Nišu Bratislav Zlatković i selektor programa "Short And Grren" na Drama internešenal šort (international short) festivalu u Grčkoj Vasilios Terzopulos. Pored takmičarskog, Martovski festival ima i revijalni filmski program podeljen u celine "Svetska panorama", "Regionalna panorama" i "Domaća panorama", sa mnogim ekskluzivnim premijerama.

Gost festivala biće teniski stručnjak Nikola Pilić povodom prikazivanja dokumentarca o njemu "Niki Pilić - legenda" autora Željka Mirkovića. Na zatvaranju festivala biće prisutan nekadašnji košarkaš Toni Kukoč, povodom filma o njemu "Magična sedmica", autora Sabahudina Topalbećirevića.

Među gostima festivala je i Nikolaj Burljajev, koji je napravio film "Bože! Osećam Tvoje približavanje!“, na osnovu dnevnika ruskog reditelja Andreja Tarkovskog (1932-1986) sa kojim je bio sarađivao kao glumac. Glumac Josip Pejaković će se predstaviti kao reditelj debitant kratkog dokumentarnog filma "Hako", koji govori o Peštercu koji je stradao jer nije hteo da digne ruku na svoje komšije tokom Drugog svetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana