L'Akvila italijanska prijestonica kulture 2026. godine

GS
Foto: Ansa

RIM - Grad L'Akvila proglašen je za italijansku prijestonicu kulture 2026. godine, izjavio je danas ministar kulture Đenaro Sanđulijano.

On je to saopštio tokom svečanosti u Ministarstvu kulture u Rimu, u prisustvu žirija kojim je predsjedavao novinar i pisac Davide Maria Desario, prenela je Ansa.

Ostali gradovi koji su bili u trci za milion evra sredstava od države za realizaciju projekata navedenih u ponudi bili su Agnone, Alba, Gaeta, Latina, Lucera, Maratea, Rimini, Trevizo i savez opština u Valdikijana Senese.

Grad se sprema da proslavi 15. godišnjicu zemljotresa, događaja koji nas je pogodio ne samo kao institucije, već i kao građane”, rekao je jedan od stanovnika Pjerluiđi Biondi u vezi sa zemljotresa magnitude 6,3 koji se dogodio 6. aprila 2009. godine.

Taj zemljotres je odnio 309 života u regionalnom glavnom gradu Abrucija i okolnim gradovima i selima, ostavivši iza sebe 1.500 ljudi povrijeđenih i desetine hiljada bez domova, uz milijarde evra štete na infrastrukturi i kulturnom nasleđu.

“Biti italijanska prijestonica kulture nije kompenzacija, već element oko kojeg možemo ponovo da izgradimo društvenu strukturu naše zajednice”, nastavio je Biondi.

“Kultura je osnovni element, ona predstavlja obnovu identiteta i projekciju u budućnost”, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana