Л'Аквила италијанска пријестоница културе 2026. године

ГС
Foto: Анса

РИМ - Град Л'Аквила проглашен је за италијанску пријестоницу културе 2026. године, изјавио је данас министар културе Ђенаро Санђулијано.

Он је то саопштио током свечаности у Министарству културе у Риму, у присуству жирија којим је предсједавао новинар и писац Давиде Мариа Десарио, пренела је Анса.

Остали градови који су били у трци за милион евра средстава од државе за реализацију пројеката наведених у понуди били су Агноне, Алба, Гаета, Латина, Луцера, Маратеа, Римини, Тревизо и савез општина у Валдикијана Сенесе.

Град се спрема да прослави 15. годишњицу земљотреса, догађаја који нас је погодио не само као институције, већ и као грађане”, рекао је један од становника Пјерлуиђи Бионди у вези са земљотреса магнитуде 6,3 који се догодио 6. априла 2009. године.

Тај земљотрес је однио 309 живота у регионалном главном граду Абруција и околним градовима и селима, оставивши иза себе 1.500 људи повријеђених и десетине хиљада без домова, уз милијарде евра штете на инфраструктури и културном наслеђу.

“Бити италијанска пријестоница културе није компензација, већ елемент око којег можемо поново да изградимо друштвену структуру наше заједнице”, наставио је Бионди.

“Култура је основни елемент, она представља обнову идентитета и пројекцију у будућност”, додао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана