Kozara za umjetnike neiscrpna inspiracija

S. T.
Kozara za umjetnike neiscrpna inspiracija

Prijedor - Likovna kolonija “Sreten Stojanović”, koja je proteklog vikenda okupila osam slikara iz Slovenije, završena je na Mrakovici.

Prirodne ljepote, ali i istorija Kozare, bile su osnovna inspiracija umjetnicima.

Sašo Vrabić iz Ljubljane rekao je da je prvi put na Mrakovici i nije krio oduševljenje ovom planinom, ali i druženjem u koloniji.

 - Ja sam u medijskom slikarstvu, što znači da radim neke impresije iz digitalnog svijeta. Kada sam došao ovdje, inspirisala me je istorija ovog mjesta - rekao je on.

Zadovoljstvo nije krio ni Janko Orač, selektor kolonije, ističući da je Kozara za umjetnike neiscrpna inspiracija.

- Mi smo se zadržavali oko spomenika i više se bazirali na istoriju, što je možda i najbitnije - kazao je Orač.

Organizatori pomenute kolonije su bili grad Prijedor i Muzej Kozare. Direktor muzeja Zoran Radonjić potvrdio je da je ovogodišnji likovni saziv prevazišao sva očekivanja.

- Pogledao sam radove i vidim prisustvo različitih poetika. Tu su figuracija, ekspresija, apstraktni pristup. Mislim da je kolonija premašila očekivanja. Mislim da i učesnici nose pozitivne utiske iz Prijedora - dodao je Radonjić.

Pored pomenutih autora, na Kozari su proteklih sedam dana stvarali i Veljko Toman, Viktor Šest, Jana Dolenc, Boris Zaplatil, Jože Marinč i Svetlana Jakimovska-Rodić.

Likovna kolonija “Sreten Stojanović” održavana je na Kozari svake godine do 2016, a od tada se smjenjuje svake druge godine s Međunarodnim bijenalom radova na papiru, koji je osnovan na inicijativu direktora prijedorskog Muzeja Kozare Zorana Radonjića.

Likovna kolonija “Sreten Stojanović” je ove godine bila 13. po redu i jedna je od manifestacija koja se održava u okviru “Prijedorskog ljeta kulture”.

Radovi nastali na njoj biće izloženi u Muzeju Kozare 16. septembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana