Козара за умјетнике неисцрпна инспирација

С. Т.
Козара за умјетнике неисцрпна инспирација

Приједор - Ликовна колонија “Сретен Стојановић”, која је протеклог викенда окупила осам сликара из Словеније, завршена је на Мраковици.

Природне љепоте, али и историја Козаре, биле су основна инспирација умјетницима.

Сашо Врабић из Љубљане рекао је да је први пут на Мраковици и није крио одушевљење овом планином, али и дружењем у колонији.

 - Ја сам у медијском сликарству, што значи да радим неке импресије из дигиталног свијета. Када сам дошао овдје, инспирисала ме је историја овог мјеста - рекао је он.

Задовољство није крио ни Јанко Орач, селектор колоније, истичући да је Козара за умјетнике неисцрпна инспирација.

- Ми смо се задржавали око споменика и више се базирали на историју, што је можда и најбитније - казао је Орач.

Организатори поменуте колоније су били град Приједор и Музеј Козаре. Директор музеја Зоран Радоњић потврдио је да је овогодишњи ликовни сазив превазишао сва очекивања.

- Погледао сам радове и видим присуство различитих поетика. Ту су фигурација, експресија, апстрактни приступ. Мислим да је колонија премашила очекивања. Мислим да и учесници носе позитивне утиске из Приједора - додао је Радоњић.

Поред поменутих аутора, на Козари су протеклих седам дана стварали и Вељко Томан, Виктор Шест, Јана Доленц, Борис Заплатил, Јоже Маринч и Светлана Јакимовска-Родић.

Ликовна колонија “Сретен Стојановић” одржавана је на Козари сваке године до 2016, а од тада се смјењује сваке друге године с Међународним бијеналом радова на папиру, који је основан на иницијативу директора приједорског Музеја Козаре Зорана Радоњића.

Ликовна колонија “Сретен Стојановић” је ове године била 13. по реду и једна је од манифестација која се одржава у оквиру “Приједорског љета културе”.

Радови настали на њој биће изложени у Музеју Козаре 16. септембра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана