“Koronski humor” projekat muzeja u Ljubljani: Šalama protiv straha i strepnje

G.S.
“Koronski humor” projekat muzeja u Ljubljani: Šalama protiv straha i strepnje

Pandemiju virusa korona i period izolacije pratila je i prava navala viceva, mimova i smiješnih video-snimaka kojima su se ljudi iz karantina i izolacije borili protiv neizvjesnosti i straha od zaraze.

Slovenski etnografski muzej iz Ljubljane pokrenuo je projekat “Koronski humor”, počeo da prikuplja ove šale i najuspjelije predstavi na izložbi.

- Jeste li čuli vic o koroni? Nema veze, ionako bolje da ga ne širimo okolo - jedna je od mnogobrojnih šala koje se mogu pročitati na veb-sajtu Slovenačkog etnografskog muzeja ili vidjeti na aktuelnoj izložbi “Koronski humor” u Ljubljani.

Naime, u trenutku kada se većina kulturnih institucija suočavala sa nizom ograničenja, u Slovenačkom etnografskom muzeju su osmislili projekat kojim će odgovoriti na novonastale izazove i ujedno pomoći ljudima da lakše prebrode teška vremena.

- Inspirisani poslovicom da je smijeh pola zdravlja, od samog proglašenja epidemije u Sloveniji početkom marta, počeli smo da sakupljamo šale koje su kružile među nama brže od virusa. Željeli smo da razveselimo ljude i da ih bar djelimično oslobodimo svakodnevnih briga, strahova, strepnji i stresa izazvanih epidemijom. U isto vrijeme, željeli smo da dokumentujemo kako se naš svakodnevni život prilagodio novim okolnostima uz pomoć viceva koji su dio naše duhovne kulturne baštine - naveo je za RTS kustos muzeja Miha Špiček i dodao da su otvorili posebnu i-mejl adresu za tu svrhu, na koju svi zainteresovani mogu da šalju šale.

O motivima koji su se javljali u prispjelom materijalu, on je naveo da su to bile uglavnom teme vezane za izolaciju, karantin i samoizolaciju.

- Iznenađujuće malo je bilo šala o policajcima ili plavušama. Nije izostao ni Čak Noris i crni humor, naravno - dodao je on.

Prema njegovim riječima, sakupljali su i dokumentovali sve šale, da bi redakcija od pet članova, posebno oformljena za potrebe projekta, bila zadužena za krajnji izbor, koji je podrazumijevao poštovanje delikatnih granica prikladnog humora.

- Granicu između neukusne i ipak prihvatljive šale teško je povući, baš kao što je teško reći šta je smiješno. Zato smo se, posebno u ovom osjetljivom vremenu, trudili da budemo etični i neuvredljivi. U sličnim teškim situacijama često se javlja crni humor, koji se, po definiciji, na satirični ili groteskni način bavi tragičnim događajima, tabuima, smrću. Često je kontroverzan i prelazi opšteprihvaćenu liniju dobrog ukusa. Ipak, u svojoj osnovi on je još uvijek humor, koji može da nam pomogne u teškim vremenima - dodao je Špiček.

Izložba je podijeljena u šest tematskih cjelina, a sakupljeno je više od 1.000 različitih šala. Biće otvorena do 6. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana