“Коронски хумор” пројекат музеја у Љубљани: Шалама против страха и стрепње

Г.С.
“Коронски хумор” пројекат музеја у Љубљани: Шалама против страха и стрепње

Пандемију вируса корона и период изолације пратила је и права навала вицева, мимова и смијешних видео-снимака којима су се људи из карантина и изолације борили против неизвјесности и страха од заразе.

Словенски етнографски музеј из Љубљане покренуо је пројекат “Коронски хумор”, почео да прикупља ове шале и најуспјелије представи на изложби.

- Јесте ли чули виц о корони? Нема везе, ионако боље да га не ширимо около - једна је од многобројних шала које се могу прочитати на веб-сајту Словеначког етнографског музеја или видјети на актуелној изложби “Коронски хумор” у Љубљани.

Наиме, у тренутку када се већина културних институција суочавала са низом ограничења, у Словеначком етнографском музеју су осмислили пројекат којим ће одговорити на новонастале изазове и уједно помоћи људима да лакше преброде тешка времена.

- Инспирисани пословицом да је смијех пола здравља, од самог проглашења епидемије у Словенији почетком марта, почели смо да сакупљамо шале које су кружиле међу нама брже од вируса. Жељели смо да развеселимо људе и да их бар дјелимично ослободимо свакодневних брига, страхова, стрепњи и стреса изазваних епидемијом. У исто вријеме, жељели смо да документујемо како се наш свакодневни живот прилагодио новим околностима уз помоћ вицева који су дио наше духовне културне баштине - навео је за РТС кустос музеја Миха Шпичек и додао да су отворили посебну и-мејл адресу за ту сврху, на коју сви заинтересовани могу да шаљу шале.

О мотивима који су се јављали у приспјелом материјалу, он је навео да су то биле углавном теме везане за изолацију, карантин и самоизолацију.

- Изненађујуће мало је било шала о полицајцима или плавушама. Није изостао ни Чак Норис и црни хумор, наравно - додао је он.

Према његовим ријечима, сакупљали су и документовали све шале, да би редакција од пет чланова, посебно оформљена за потребе пројекта, била задужена за крајњи избор, који је подразумијевао поштовање деликатних граница прикладног хумора.

- Границу између неукусне и ипак прихватљиве шале тешко је повући, баш као што је тешко рећи шта је смијешно. Зато смо се, посебно у овом осјетљивом времену, трудили да будемо етични и неувредљиви. У сличним тешким ситуацијама често се јавља црни хумор, који се, по дефиницији, на сатирични или гротескни начин бави трагичним догађајима, табуима, смрћу. Често је контроверзан и прелази општеприхваћену линију доброг укуса. Ипак, у својој основи он је још увијек хумор, који може да нам помогне у тешким временима - додао је Шпичек.

Изложба је подијељена у шест тематских цјелина, а сакупљено је више од 1.000 различитих шала. Биће отворена до 6. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана