Kolege i prijatelji se oprostili od Mire Furlan: Borila se za pravdu i istinu

G.S.
Kolege i prijatelji se oprostili od Mire Furlan: Borila se za pravdu i istinu

BEOGRAD - Kolege i prijatelji Mire Furlan prisjetili su se jedne od najtalentovanijih i najvoljenijih glumica u regionu na komemoraciji koja je održana danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

Komemoracija je počela snimkom na kojem Mira Furlan pjeva džez standard “As time goes Bdž”, a potom je emitovan dio Mirinog razgovora sa Oliverom Milošević.

Glumac Vojislav Voja Brajović je istakao da je bilo privilegija raditi sa umjetnicom i ličnošću koja je imala zaduženje da se bori za pravdu i istinu, a opet da doživi takvu nepravdu. Kazao je da je Mira Furlan bila borac protiv fašizma i dioba i pročitao pjesmu  “Jebo vas jezik” Fride Šarar, istakavši da vjeruje da bi Mira htjela da je pročita. Nakon obraćanja Voje Brajovića emitovana je poruka Žarka Lauševića.

- Teško je reći bilo šta o nekome van granica ličnog. Mira i ja smo puno radili zajedno, dosta i drugovali. Priču o tom radu glumci neminovno prepuštaju drugima: kritičarima, publici, da nas dižu u nebesa, šalju u amatere, vraćaju tamo odakle smo došli - rekao je Laušević.

Glumica i novinarka Olja Bećković, koja je bila prijateljica Mire Furlan, kazala je da je glumica bila čista duša.

- Kad sam prvi put videla taj oblak koji se predstavio kao Mira Furlan, videla sam kako izgleda duša. Ovo danas nije komemoracija, nego predstava o komemoraciji jedne duše. Dušo moja, da nisi bila tako gola pozorišna duša ne bi bila takva meta - rekla je Bećkovićeva.

Predrag Miki Manojlović je podsjetio na njenu ljubav prema muzici, rekavši da je voljela Verdija, Mocarta, Čajkovskog, Neta King Kola, “Rolingstonse”, Marlija, Va­n Morisona.

- Volela je bluz i pravi rokenrol, posebno je volela Koena, pesme Vlade Divljana i grupu “Film”. Mira je ogromna glumica. Slobodnih misli, bez kalkulacija i pisac ogromnog vokabulara. Odgovore ima, ali ih retko daje. Uranja u bit ovog paklenog raja u kom živimo. Za nju ne postoji pravilo koje Branko Miljković zove osrednjost - rekao je Manojlović.

Potom je pročitao Mirin prepjev pjesme koja se u originalu zove “I contain multitudes”.

Ispraćaj

Kolege su se od Mire Furlan oprostile 29. januara komemorativnim skupom u Hrvatskom narodnom kazalištu “Ivan pl. Zajc” u Rijeci, gdje je igrala naslovnu ulogu u “Kasandri” Kriste Volf 2016. godine, te u “Vježbanju života - drugi dio”, što joj je bila posljednja pozorišna uloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana