Колеге и пријатељи се опростили од Мире Фурлан: Борила се за правду и истину

Г.С.
Колеге и пријатељи се опростили од Мире Фурлан: Борила се за правду и истину

БЕОГРАД - Колеге и пријатељи Мире Фурлан присјетили су се једне од најталентованијих и највољенијих глумица у региону на комеморацији која је одржана данас у Југословенском драмском позоришту у Београду.

Комеморација је почела снимком на којем Мира Фурлан пјева џез стандард “Ас тиме гоес Бџ”, а потом је емитован дио Мириног разговора са Оливером Милошевић.

Глумац Војислав Воја Брајовић је истакао да је било привилегија радити са умјетницом и личношћу која је имала задужење да се бори за правду и истину, а опет да доживи такву неправду. Казао је да је Мира Фурлан била борац против фашизма и диоба и прочитао пјесму  “Јебо вас језик” Фриде Шарар, истакавши да вјерује да би Мира хтјела да је прочита. Након обраћања Воје Брајовића емитована је порука Жарка Лаушевића.

- Тешко је рећи било шта о некоме ван граница личног. Мира и ја смо пуно радили заједно, доста и друговали. Причу о том раду глумци неминовно препуштају другима: критичарима, публици, да нас дижу у небеса, шаљу у аматере, враћају тамо одакле смо дошли - рекао је Лаушевић.

Глумица и новинарка Оља Бећковић, која је била пријатељица Мире Фурлан, казала је да је глумица била чиста душа.

- Кад сам први пут видела тај облак који се представио као Мира Фурлан, видела сам како изгледа душа. Ово данас није комеморација, него представа о комеморацији једне душе. Душо моја, да ниси била тако гола позоришна душа не би била таква мета - рекла је Бећковићева.

Предраг Мики Манојловић је подсјетио на њену љубав према музици, рекавши да је вољела Вердија, Моцарта, Чајковског, Нета Кинг Кола, “Ролингстонсе”, Марлија, Ва­н Морисона.

- Волела је блуз и прави рокенрол, посебно је волела Коена, песме Владе Дивљана и групу “Филм”. Мира је огромна глумица. Слободних мисли, без калкулација и писац огромног вокабулара. Одговоре има, али их ретко даје. Урања у бит овог пакленог раја у ком живимо. За њу не постоји правило које Бранко Миљковић зове осредњост - рекао је Манојловић.

Потом је прочитао Мирин препјев пјесме која се у оригиналу зове “И цонтаин мултитудес”.

Испраћај

Колеге су се од Мире Фурлан опростиле 29. јануара комеморативним скупом у Хрватском народном казалишту “Иван пл. Зајц” у Ријеци, гдје је играла насловну улогу у “Касандри” Кристе Волф 2016. године, те у “Вјежбању живота - други дио”, што јој је била посљедња позоришна улога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана