Knjiga “Diana Budisavljević” Nataše Mataušić stiže sljedeće sedmice: Heroina vraćena iz zaborava

Milanka Mitrić/agencije
Knjiga “Diana Budisavljević” Nataše Mataušić stiže sljedeće sedmice: Heroina vraćena iz zaborava

BEOGRAD - Diana Budisavljević, rođena Obekser, bila je žena koja je tokom Drugog svjetskog rata iz ustaških logora uspješno organizovala akciju kojom je spasila više od 10.000 srpske djece, a priča o njoj uskoro će biti ispričana i u vidu knjige.

Knjiga “Diana Budisavljević” Nataše Mataušić od sljedeće sedmice biće dostupna čitaocima u Srbiji, jer će ovo djelo biti objavljeno u izdanju “Lagune”, dok će nešto kasnije stići i u knjižare u Republici Srpskoj.

“Ko je bila, šta je uradila i zašto je osuđena na zaborav”, stoji u podnaslovnom dijelu knjige o ovoj ženi, koja je organizovala jednu od najsloženijih i najhumanijih akcija takve vrste na području cijele Evrope.

- U nadasve teškim ratnim uslovima ova hrabra žena pronašla je snage da slobodno misli i pruža aktivan građanski otpor ustaškom režimu. Po postignutim rezultatima njen otpor je imao sva obeležja herojskog dela, koje je zaslužilo svoje mesto u pozitivnom istorijskom nasleđu. Ali desilo se upravo suprotno. Čim su na scenu stupile nove komunističke vlasti, toj heroini Drugog svetskog rata u potpunosti je onemogućen rad, oduzeta joj je kartoteka, a ona je potisnuta iz istorijskog sećanja - navodi izdavač.

Djelo je bazirano na istraživačkom radu Nataše Mataušić, na arhivskoj građi, te na dnevniku Diane Budisavljević.

- Potiskivanje zasluga Diane Budisavljević nije tipično samo za istoriografiju socijalističke Jugoslavije. U aktuelnom zamahu istorijskog revizionizma akcija spasavanja srpske dece postala je deo “humanitarne” politike ustaškog režima, a ustaška država jedna civilizovana država koja je vodila brigu o svojim stanovnicima pa tako i o srpskoj deci, koju je kao državne neprijatelje i “nepodobne” elemente najpre strpala u logore, a onda ih “humano” iz njih spasavala. Nasuprot ovom ideološkom lažiranju istorije, dugogodišnji istraživački rad istoričarke Nataše Mataušić, utemeljen na izvornoj arhivskoj građi, na dnevniku Diane Budisavljević i njenoj ostavštini, recentnoj literaturi i svedočenjima savremenika, izneo je na videlo mnoge dosad nepoznate činjenice, koje su ranije bile mistifikovane ili politizovane i tako ispravio istorijsku nepravdu koja je učinjena ovoj velikoj humanitarki i heroini Drugog svetskog rata - zaključuje izdavač.

Film

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” u režiji Dane Budisavljević, biće emitovan večeras (subota), na Radio-televiziji Republike Srpske. Emitovanje filma počinje u 21.10 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana