Књига “Диана Будисављевић” Наташе Матаушић стиже сљедеће седмице: Хероина враћена из заборава

Миланка Митрић/агенције
Књига “Диана Будисављевић” Наташе Матаушић стиже сљедеће седмице: Хероина враћена из заборава

БЕОГРАД - Диана Будисављевић, рођена Обексер, била је жена која је током Другог свјетског рата из усташких логора успјешно организовала акцију којом је спасила више од 10.000 српске дјеце, а прича о њој ускоро ће бити испричана и у виду књиге.

Књига “Диана Будисављевић” Наташе Матаушић од сљедеће седмице биће доступна читаоцима у Србији, јер ће ово дјело бити објављено у издању “Лагуне”, док ће нешто касније стићи и у књижаре у Републици Српској.

“Ко је била, шта је урадила и зашто је осуђена на заборав”, стоји у поднасловном дијелу књиге о овој жени, која је организовала једну од најсложенијих и најхуманијих акција такве врсте на подручју цијеле Европе.

- У надасве тешким ратним условима ова храбра жена пронашла је снаге да слободно мисли и пружа активан грађански отпор усташком режиму. По постигнутим резултатима њен отпор је имао сва обележја херојског дела, које је заслужило своје место у позитивном историјском наслеђу. Али десило се управо супротно. Чим су на сцену ступиле нове комунистичке власти, тој хероини Другог светског рата у потпуности је онемогућен рад, одузета јој је картотека, а она је потиснута из историјског сећања - наводи издавач.

Дјело је базирано на истраживачком раду Наташе Матаушић, на архивској грађи, те на дневнику Диане Будисављевић.

- Потискивање заслуга Диане Будисављевић није типично само за историографију социјалистичке Југославије. У актуелном замаху историјског ревизионизма акција спасавања српске деце постала је део “хуманитарне” политике усташког режима, а усташка држава једна цивилизована држава која је водила бригу о својим становницима па тако и о српској деци, коју је као државне непријатеље и “неподобне” елементе најпре стрпала у логоре, а онда их “хумано” из њих спасавала. Насупрот овом идеолошком лажирању историје, дугогодишњи истраживачки рад историчарке Наташе Матаушић, утемељен на изворној архивској грађи, на дневнику Диане Будисављевић и њеној оставштини, рецентној литератури и сведочењима савременика, изнео је на видело многе досад непознате чињенице, које су раније биле мистификоване или политизоване и тако исправио историјску неправду која је учињена овој великој хуманитарки и хероини Другог светског рата - закључује издавач.

Филм

Филм “Дневник Диане Будисављевић” у режији Дане Будисављевић, биће емитован вечерас (субота), на Радио-телевизији Републике Српске. Емитовање филма почиње у 21.10 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана