Izložba slika “Boje duše moje” Živorada - Žike Pećarića i Miše Pećarića u Kamenoj kući na Kastelu

Milanka Mitrić
Izložba slika “Boje duše moje” Živorada - Žike Pećarića i Miše Pećarića u Kamenoj kući na Kastelu

Banjaluka - Na mojim djelima je najčešće oslikana poezija. Ljudski ideal težnje za ljepotom, za idealom. Nastojim da oslikam poeziju, da bojama oslikam dušu.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” slikar Miša Pećarić, o izložbi slika “Boje duše moje” i o radovima koji su dio postavke, koja će uskoro biti predstavljena publici u Banjaluci.

Izložba slika banjalučkog slikara Živorada - Žike Pećarića, i Miše Pećarića, biće otvorena u utorak, u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel sa početkom u 20 časova.

Živorad - Žika Pećarić je bio slikar koji je stvarao u Banjaluci, ali su njegova djela bila priznata i poznata širom svijeta. 

- Njegova slikarska ostvarenja opisana su i riječima naše velike pjesnikinje, Desanke Maksimović. Iako je njegovo stvaralaštvo prekinuto 2006. godine, kroz svoja umjetnička djela još uvijek živi i postoji u mnogim srcima i domovima - naznačeno je o umjetniku u najavi ove izložbe, na kojoj će pored njegovih radova, biti izloženi radovi njegovog sina, slikara Miše Pećarića.

Izložba će na svojstven način ispričati priču, kroz susret prošlosti i djela koja su ostala da žive i danas, ali i kroz djela koja nastaju i nastajaće u budućnosti.

- Djela su nastajala tokom njegovog života, to su njegova kapitalna djela, koja je on na neki način zavještao meni i mojoj sestri, koja je ljubomorno čuvao, nije htio nikad nikome da ih proda. Moja djela i dalje, sada nastaju, jesu na prodaju, i stalno nastaju nova - rekao je Mišo Pećarić, koji je dio svog umjetničkog života posvetio usavršavanju u Njemačkoj, a danas stvara u Banjaluci.

Kroz Školu slikanja, pružena je prilika i mladim talentima da stvaraju i usavršavaju se, i kreativno razvijaju.

- Moj otac i ja smo održavali školu slikanja. Imali smo galeriju, školu slikanja i veoma mnogo polaznika. Ima čak jedan divan projekat koji je on osmislio. Banjaluka je tada imala 28 osnovnih škola. Tada smo dobili, da svaki nastavnik likovnog izabere četiri-pet talentovanih polaznika od 5. do 9. razreda i da grad uđe u jednu priču, gdje mi dajemo pola nagrada, a grad pola. Na taj način se htjelo da djeca budu kreativno usmjerena - kazao je Pećarić.

Izložba će biti otvorena do 16. avgusta, a posjetioci će djela moći da vide svakim radnim danom od 10 do 18 časova. 

“Iskra”

Tokom trajanja izložbe “Boje duše moje”, biće organizovana prodajna aukcija jedne slike Miše Pećarića, a iznos će biti uplaćen Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”, te za Roditeljsku kuću u Banjaluci.

- Planirao da doniram jednu sliku, koja je napravljena za donaciju organizaciji “Iskri”. To je slika djevojčice, kojoj je pola lica  rađeno u crno-bijeloj tehnici, a drugo u boji, simbolično. Veoma teško je da se primijeti i objasni  zašto ne obojimo i drugu stranu bojom života - objasnio je Pećarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana