Изложба слика “Боје душе моје” Живорада - Жике Пећарића и Мише Пећарића у Каменој кући на Кастелу

Миланка Митрић
Изложба слика “Боје душе моје” Живорада - Жике Пећарића и Мише Пећарића у Каменој кући на Кастелу

Бањалука - На мојим дјелима је најчешће осликана поезија. Људски идеал тежње за љепотом, за идеалом. Настојим да осликам поезију, да бојама осликам душу.

Рекао је ово за “Глас Српске” сликар Миша Пећарић, о изложби слика “Боје душе моје” и о радовима који су дио поставке, која ће ускоро бити представљена публици у Бањалуци.

Изложба слика бањалучког сликара Живорада - Жике Пећарића, и Мише Пећарића, биће отворена у уторак, у Каменој кући на тврђави Кастел са почетком у 20 часова.

Живорад - Жика Пећарић је био сликар који је стварао у Бањалуци, али су његова дјела била призната и позната широм свијета. 

- Његова сликарска остварења описана су и ријечима наше велике пјесникиње, Десанке Максимовић. Иако је његово стваралаштво прекинуто 2006. године, кроз своја умјетничка дјела још увијек живи и постоји у многим срцима и домовима - назначено је о умјетнику у најави ове изложбе, на којој ће поред његових радова, бити изложени радови његовог сина, сликара Мише Пећарића.

Изложба ће на својствен начин испричати причу, кроз сусрет прошлости и дјела која су остала да живе и данас, али и кроз дјела која настају и настајаће у будућности.

- Дјела су настајала током његовог живота, то су његова капитална дјела, која је он на неки начин завјештао мени и мојој сестри, која је љубоморно чувао, није хтио никад никоме да их прода. Моја дјела и даље, сада настају, јесу на продају, и стално настају нова - рекао је Мишо Пећарић, који је дио свог умјетничког живота посветио усавршавању у Њемачкој, а данас ствара у Бањалуци.

Кроз Школу сликања, пружена је прилика и младим талентима да стварају и усавршавају се, и креативно развијају.

- Мој отац и ја смо одржавали школу сликања. Имали смо галерију, школу сликања и веома много полазника. Има чак један диван пројекат који је он осмислио. Бањалука је тада имала 28 основних школа. Тада смо добили, да сваки наставник ликовног изабере четири-пет талентованих полазника од 5. до 9. разреда и да град уђе у једну причу, гдје ми дајемо пола награда, а град пола. На тај начин се хтјело да дјеца буду креативно усмјерена - казао је Пећарић.

Изложба ће бити отворена до 16. августа, а посјетиоци ће дјела моћи да виде сваким радним даном од 10 до 18 часова. 

“Искра”

Током трајања изложбе “Боје душе моје”, биће организована продајна аукција једне слике Мише Пећарића, а износ ће бити уплаћен Удружењу родитеља дјеце обољеле од малигних болести “Искра”, те за Родитељску кућу у Бањалуци.

- Планирао да донирам једну слику, која је направљена за донацију организацији “Искри”. То је слика дјевојчице, којој је пола лица  рађено у црно-бијелој техници, а друго у боји, симболично. Веома тешко је да се примијети и објасни  зашто не обојимо и другу страну бојом живота - објаснио је Пећарић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана