Izložba "Reklamiranje i oglašavanje u staroj štampi" otvorena u NUBRS: I prije 100 godina bili u trendu

Ilijana Božić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Izložba "Reklamiranje i oglašavanje u staroj štampi - Ne košta ništa pročitati ovu objavu", koja nam otkriva život prošle epohe, otvorena je u izložbenom salonu Narodne i univerzitetske biblioteke RS, a tom prilikom u funkciju je pušten i lift, koji je rađen u okviru projekta "Kultura bez barijera".

Ova postavka pokazuje nam da građani i prije 100 godina nisu zaostajali za trendovima u svijetu, te da su i tada imali savremene salone ljepote i luksuzne hotele. 

Uvidom u ovu izložbu nasmijaćete se dovitljivosti naših ljudi, ali i prisjetiti se značajnih banjalučkih porodica.

Autor postavke Berislav Blagojević istakao je da kroz ove plakate provijavaju humoristične note, ali da ima i ozbiljnih reklama.

"Na osnovu njih možemo da vidimo naše mjesto od početka 20. vijeka pa do sredine 1930-ih godina. Vidljivo je da smo bili u mogućnosti da ispratimo određene trendove u grafičkoj pripremi i tehničkoj opremi. Mi obično imamo percepciju da smo bili skrajnuti, ali ovim reklamama i oglasima pokazuje se da to ipak nije bilo baš tako" objasnio je Blagojević.

Kako je kazao, vidimo da reklame od nekih najelementarnijih stvari kao što su one za cipele, hranu i piće, ustupaju mjesto onima koje se odnose na viši životni standard, a to su parfemi, pomade za lice, radio-aparati, automobili i slično. 

"Na osnovu toga vidimo da smo se razvijali u skladu sa razvojem Evrope i svijeta. Bili smo dio svega toga i u segmentu oglašavanja" rekao je on.

 

Govoreći o izvorima za ovu postavku, Blagojević je naglasio da su pretražili hiljade stranica, te da su najviše informacija dobili iz lokalne štampe, mahom časopisa "Otadžbina", što onog prvog Kočićevog iz 1907. godine, tako i onih iz 1920. i 1930-ih godina. 

"Zanimljiv izvor nam je bio i časopis "Almanah" Kraljevine SHS koji je objavljivan do 1929, a koji je sadržavao kompletan blok sa reklamama i oglašavanjima. Tu su i neki drugi izvori koji su digitalizovani, odnosno koji se ne nalaze u fondu naše biblioteke. Recimo, "Vrbaske novine" koje smo koristili preko baza Narodne biblioteke Srbije "Svetozar Marković" u Beogradu" ispričao je Blagojević. 

Dodao je da su koristili i časopise iz Zagreba, Novog Sada i Beograda. Poredeći reklame od prije 100 godina sa ovim današnjim, on je istakao da su neke stvari zapanjujuće slične sa današnjim vremenom.

"Kozmetički i medicinski proizvodi su bili zastupljeni u nevjerovatnoj količini, što je i danas slučaj. S druge strane, dopalo mi se što su ljudi imali smisla za humor, što su pokušali sa te strane da priđu kupcima. To je zanimljiv apsekt, jer često i današnje reklame imaju taj pristup. Čak i sa grafičkog i tehničkog aspekta do pred Drugi svjetski rat bili smo na visokom nivou" zaključio je Blagojević.

 

Direktorica NUBRS Ljilja Petrović Zečić rekla je da se, osim u dizajnu i audio-vizuelnom doživljaju, malo toga promijenilo.

"Ovom pričom o reklamama u štampi prije 100 godina željeli smo da pokažemo našim korisnicima i sugrađanima kakve fondove biblioteka posjeduje i da malo razmislimo o tome koliko smo intelektualno napredovali u ovih 100 godina" kazala je ona i pozvala sugrađane da dođu u NUBRS i pogledaju ovu postavku, ali i Sobu sjećanja posvećenu Petru Kočiću. 

MINISTARSTVO

Pomoćnica ministra za kulturu RS Tanja Đaković istakla je da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS krajem 2020. započelo projekat "Kultura bez barijera", te da je prvi partner u njegovoj realizaciji NUBRS. 

" Ovim projektom u toku 2021. godine obuhvatili smo sve lokalne zajednice u RS i od njih 19 dobili zahtjeve za uklanjanje fizičkih barijera kod 24 ustanove kulture. Za realizaciju ovog projekta izdvojeno je 310.000 KM " rekla je ona i dodala da je time ministarstvo omogućilo osobama sa invaliditetom da se na jednak način kao i drugi uključe u kulturni život i da kultura ipak mora da bude dostupna svima, te da je za lift izdvojeno 70.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana