Изложба "Рекламирање и оглашавање у старој штампи" отворена у НУБРС: И прије 100 година били у тренду

Илијана Божић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Изложба "Рекламирање и оглашавање у старој штампи - Не кошта ништа прочитати ову објаву", која нам открива живот прошле епохе, отворена је у изложбеном салону Народне и универзитетске библиотеке РС, а том приликом у функцију је пуштен и лифт, који је рађен у оквиру пројекта "Култура без баријера".

Ова поставка показује нам да грађани и прије 100 година нису заостајали за трендовима у свијету, те да су и тада имали савремене салоне љепоте и луксузне хотеле. 

Увидом у ову изложбу насмијаћете се довитљивости наших људи, али и присјетити се значајних бањалучких породица.

Аутор поставке Берислав Благојевић истакао је да кроз ове плакате провијавају хумористичне ноте, али да има и озбиљних реклама.

"На основу њих можемо да видимо наше мјесто од почетка 20. вијека па до средине 1930-их година. Видљиво је да смо били у могућности да испратимо одређене трендове у графичкој припреми и техничкој опреми. Ми обично имамо перцепцију да смо били скрајнути, али овим рекламама и огласима показује се да то ипак није било баш тако" објаснио је Благојевић.

Како је казао, видимо да рекламе од неких најелементарнијих ствари као што су оне за ципеле, храну и пиће, уступају мјесто онима које се односе на виши животни стандард, а то су парфеми, помаде за лице, радио-апарати, аутомобили и слично. 

"На основу тога видимо да смо се развијали у складу са развојем Европе и свијета. Били смо дио свега тога и у сегменту оглашавања" рекао је он.

 

Говорећи о изворима за ову поставку, Благојевић је нагласио да су претражили хиљаде страница, те да су највише информација добили из локалне штампе, махом часописа "Отаџбина", што оног првог Кочићевог из 1907. године, тако и оних из 1920. и 1930-их година. 

"Занимљив извор нам је био и часопис "Алманах" Краљевине СХС који је објављиван до 1929, а који је садржавао комплетан блок са рекламама и оглашавањима. Ту су и неки други извори који су дигитализовани, односно који се не налазе у фонду наше библиотеке. Рецимо, "Врбаске новине" које смо користили преко база Народне библиотеке Србије "Светозар Марковић" у Београду" испричао је Благојевић. 

Додао је да су користили и часописе из Загреба, Новог Сада и Београда. Поредећи рекламе од прије 100 година са овим данашњим, он је истакао да су неке ствари запањујуће сличне са данашњим временом.

"Козметички и медицински производи су били заступљени у невјероватној количини, што је и данас случај. С друге стране, допало ми се што су људи имали смисла за хумор, што су покушали са те стране да приђу купцима. То је занимљив апсект, јер често и данашње рекламе имају тај приступ. Чак и са графичког и техничког аспекта до пред Други свјетски рат били смо на високом нивоу" закључио је Благојевић.

 

Директорица НУБРС Љиља Петровић Зечић рекла је да се, осим у дизајну и аудио-визуелном доживљају, мало тога промијенило.

"Овом причом о рекламама у штампи прије 100 година жељели смо да покажемо нашим корисницима и суграђанима какве фондове библиотека посједује и да мало размислимо о томе колико смо интелектуално напредовали у ових 100 година" казала је она и позвала суграђане да дођу у НУБРС и погледају ову поставку, али и Собу сјећања посвећену Петру Кочићу. 

МИНИСТАРСТВО

Помоћница министра за културу РС Тања Ђаковић истакла је да је Министарство просвјете и културе РС крајем 2020. започело пројекат "Култура без баријера", те да је први партнер у његовој реализацији НУБРС. 

" Овим пројектом у току 2021. године обухватили смо све локалне заједнице у РС и од њих 19 добили захтјеве за уклањање физичких баријера код 24 установе културе. За реализацију овог пројекта издвојено је 310.000 КМ " рекла је она и додала да је тиме министарство омогућило особама са инвалидитетом да се на једнак начин као и други укључе у културни живот и да култура ипак мора да буде доступна свима, те да је за лифт издвојено 70.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана