Izložba "Miroslavljevo jevanđelje" otvorena u Banskom dvoru: Raskošna relikvija čuvar pismenosti

Milanka Mitrić
Izložba "Miroslavljevo jevanđelje" otvorena u Banskom dvoru: Raskošna relikvija čuvar pismenosti

BANjALUKA - Izložba faksimilnog izdanja "Miroslavljevog jevanđelja" otvorena je u salonu bana Svetislava Tise Milosavljevića, u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Realizovana je u saradnji sa Udruženjem "Viteški red Čuvari koplja Svetog Georgija", a starješina udruženja Goran Mećava objasnio je da je značaj izložene verzije u tome što je originalno "Miroslavljevo jevanđelje" knjiga do koje je teško doći.

- Original se čuva u Beogradu i samo jednom godišnje izađe u javnost i to na otprilike deset dana - kazao je Mećava.

Takođe je naglasio da je značaj ovog faksimila što ljudi imaju priliku da ga prelistaju te vide sve iluminacije koje su rađene u njemu. Prema njegovim riječima, faksimil je trenutno jedan od najbolje i najkvalitetnije urađenih u svijetu. Otkupljen je od strane biblioteka i univerziteta širom svijeta. Posebno je naglasio značaj "Miroslavljevog jevanđelja", čija istorija je velika, komplikovana i duboka. Ono je jedinstveno djelo koje je pravi viševjekovni čuvar pismenosti.

- Miroslav je bio župan Zahumlja i jevanđelje je radio za sebe, ali ga je poklonio Svetom Savi, koji je krenuo na Hilandar, te je jevanđelje provelo 700 godina u Hilandaru - dodao je Mećava.

Najstariji sačuvani ćirilični rukopis, napisan je u posljednjoj četvrtini 12. vijeka za humskog kneza Miroslava i od nastanka je imao status relikvije.

- Po ljepoti, raznovrsnosti i veličini likovnih ukrasa, raskošnoj pozlati, organizaciji teksta, pa i samom formatu, "Miroslavljevo jevanđelje" zauzima jedinstveno mjesto među sačuvanim pravoslavnim jevanđelistarima - naveli su organizatori izložbe.

Ovo izdanje priredili su Veljko Topalović, Dušan Mrđenović i Branislav Brkić.

- Dokumentarni serijal "U početku beše reč" (završen 2007. godine), kao i istoimeni dokumentarni film o istorijatu "Miroslavljevog jevanđelja" nagrađen je na svjetskim i evropskim festivalima dokumentarnog filma, a dobio je i specijalnu nagradu na festivalu slovenskog duhovnog filma - dodali su organizatori.

Izložba u Banskom dvoru biće otvorena mjesec dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana