Изложба "Мирослављево јеванђеље" отворена у Банском двору: Раскошна реликвија чувар писмености

Mиланка Митрић
Изложба "Мирослављево јеванђеље" отворена у Банском двору: Раскошна реликвија чувар писмености

БАЊАЛУКА - Изложба факсимилног издања "Мирослављевог јеванђеља" отворена је у салону бана Светислава Тисе Милосављевића, у Банском двору Културном центру.

Реализована је у сарадњи са Удружењем "Витешки ред Чувари копља Светог Георгија", а старјешина удружења Горан Мећава објаснио је да је значај изложене верзије у томе што је оригинално "Мирослављево јеванђеље" књига до које је тешко доћи.

- Оригинал се чува у Београду и само једном годишње изађе у јавност и то на отприлике десет дана - казао је Мећава.

Такође је нагласио да је значај овог факсимила што људи имају прилику да га прелистају те виде све илуминације које су рађене у њему. Према његовим ријечима, факсимил је тренутно један од најбоље и најквалитетније урађених у свијету. Откупљен је од стране библиотека и универзитета широм свијета. Посебно је нагласио значај "Мирослављевог јеванђеља", чија историја је велика, компликована и дубока. Оно је јединствено дјело које је прави вишевјековни чувар писмености.

- Мирослав је био жупан Захумља и јеванђеље је радио за себе, али га је поклонио Светом Сави, који је кренуо на Хиландар, те је јеванђеље провело 700 година у Хиландару - додао је Мећава.

Најстарији сачувани ћирилични рукопис, написан је у посљедњој четвртини 12. вијека за хумског кнеза Мирослава и од настанка је имао статус реликвије.

- По љепоти, разноврсности и величини ликовних украса, раскошној позлати, организацији текста, па и самом формату, "Мирослављево јеванђеље" заузима јединствено мјесто међу сачуваним православним јеванђелистарима - навели су организатори изложбе.

Ово издање приредили су Вељко Топаловић, Душан Мрђеновић и Бранислав Бркић.

- Документарни серијал "У почетку беше реч" (завршен 2007. године), као и истоимени документарни филм о историјату "Мирослављевог јеванђеља" награђен је на свјетским и европским фестивалима документарног филма, а добио је и специјалну награду на фестивалу словенског духовног филма - додали су организатори.

Изложба у Банском двору биће отворена мјесец дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана