Izložba "Bunt i sloboda" otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

Milanka Mitrić
Izložba "Bunt i sloboda" otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

BANjALUKA - Izložba "Bunt i sloboda", koja obuhvata djela iz poklon-zbirke umjetnika Željka Opačaka, otvorena je večeras u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Poklon-zbirka obuhvata 1.533 djela, nastala tokom osamdesetih godina prošlog vijeka. Sastoji se od 106 slika (ulja na platnu i akrilika na platnu, tekstilu i lesonitu), 1.302 crteža (kombinovanih tehnika na papiru), 45 kolaža, četiri pastela i 76 grafika.

Umjetnik, koji već decenijama živi u Sloveniji, djela je darovao sa željom da kao jedna cjelina trajno budu sačuvana u gradu u kojem je rođen i u kojem je proveo mladost i prve decenije umjetničkog stvaranja.

- Izuzetno je lijepo kada radovi ostanu u rodnom gradu i lijepo je kada ostanu u jednom ovako većem opsegu, pa je onda moguće više i bolje vidjeti stvaralaštvo jednog čovjeka i ono o čemu je razmišljao u određenom periodu. Veseo sam što je velika količina radova ostala ovdje, a posebno zato što je to u najljepšoj instituciji - rekao je umjetnik Željko Opačak i dodao da mu je izuzetno drago da vidi izložbi kao jednu cjelinu radova koje je izabrala viša kustoskinja MSURS Žana Vukičević.

Izložba predstavlja stručnu selekciju Vukičevićeve, i prati brojne faze kroz koje je umjetnik prolazio, te medijske tendencije i tematske preokupacije.

-   Ova izložba pokazuje šta se to dešavalo na umjetničkoj sceni osamdesetih, u Banjaluci, tim jednim uplivom beogradske scene osamdesetih. Opačak je u Banjaluci bio vezan za umjetnike koji su stvarali u kulturnom centru, a tu je imao i svoj atelje - navela je Vukičevićeva na otvaranju izložbe.

Ona je istakla da je za sadašnjost dragocjeno što mogu javnosti da pokažu djela iz tog perioda, jer ih nema mnogo.

- Ova izložba pokazuje razvoj umjetnikove ličnosti, od studentskih eksperimenata početkom osamdesetih, do formiranja osobenog slikarskog jezika tokom druge polovine decenije, kojeg karakteriše naglašena gestualnost i kolorit. Izložba je reprezent kulturne klime osamdesetih, kao specifičnog, živog, ekspresivnog i neobuzdanog perioda, koji je došao nakon svedenih i minimalističkih sedamdesetih - istakla je Vukičevićeva i dodala da izložba ima sentimentalan ton, jer simbolički, Opačak se ovom izložbom i sam vraća u neka drugačija vremena.

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković istakla je da je poseban značaj izložbe u tome što ona zatvara godinu u kojoj je ova ustanova obilježila pola vijeka postojanja.

- Mi se izložbom vraćamo u jedan drugačiji period, u vrijeme stvaranja umjetnika koji su došli nakon grupe "Četvorica", i eksplozivnom snagom i energijom unijeli jedan novi duh u to vrijeme - objasnila je Vujkovićeva.

Izložbu je zvanično otvorenom proglasila pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković takođe se osvrnula jubilej muzeja, koji je svoj rad 1971. godine započeo zahvaljujući poklonjenim djelima.

- Ono što predstoji za Muzej savremene umjetnosti RS osim čuvanja i obrade djela jeste i njihovo stručno i naučno proučavanje. Zadatak umjetnosti je da svijet učini vidljivim, a Željko Opačak je na ovaj način posjetiocima predstavio jedan zaista dinamičan i živ period osamdesetih godina prošlog vijeka - kazala je Đakovićeva.

Ova izložba posjetiocima će biti dostupna do 25. februara iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana