Изложба "Бунт и слобода" отворена у Музеју савремене умјетности Републике Српске

Миланка Митрић
Изложба "Бунт и слобода" отворена у Музеју савремене умјетности Републике Српске

БАЊАЛУКА - Изложба "Бунт и слобода", која обухвата дјела из поклон-збирке умјетника Жељка Опачака, отворена је вечерас у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Поклон-збирка обухвата 1.533 дјела, настала током осамдесетих година прошлог вијека. Састоји се од 106 слика (уља на платну и акрилика на платну, текстилу и лесониту), 1.302 цртежа (комбинованих техника на папиру), 45 колажа, четири пастела и 76 графика.

Умјетник, који већ деценијама живи у Словенији, дјела је даровао са жељом да као једна цјелина трајно буду сачувана у граду у којем је рођен и у којем је провео младост и прве деценије умјетничког стварања.

- Изузетно је лијепо када радови остану у родном граду и лијепо је када остану у једном овако већем опсегу, па је онда могуће више и боље видјети стваралаштво једног човјека и оно о чему је размишљао у одређеном периоду. Весео сам што је велика количина радова остала овдје, а посебно зато што је то у најљепшој институцији - рекао је умјетник Жељко Опачак и додао да му је изузетно драго да види изложби као једну цјелину радова које је изабрала виша кустоскиња МСУРС Жана Вукичевић.

Изложба представља стручну селекцију Вукичевићеве, и прати бројне фазе кроз које је умјетник пролазио, те медијске тенденције и тематске преокупације.

-   Ова изложба показује шта се то дешавало на умјетничкој сцени осамдесетих, у Бањалуци, тим једним упливом београдске сцене осамдесетих. Опачак је у Бањалуци био везан за умјетнике који су стварали у културном центру, а ту је имао и свој атеље - навела је Вукичевићева на отварању изложбе.

Она је истакла да је за садашњост драгоцјено што могу јавности да покажу дјела из тог периода, јер их нема много.

- Ова изложба показује развој умјетникове личности, од студентских експеримената почетком осамдесетих, до формирања особеног сликарског језика током друге половине деценије, којег карактерише наглашена гестуалност и колорит. Изложба је репрезент културне климе осамдесетих, као специфичног, живог, експресивног и необузданог периода, који је дошао након сведених и минималистичких седамдесетих - истакла је Вукичевићева и додала да изложба има сентименталан тон, јер симболички, Опачак се овом изложбом и сам враћа у нека другачија времена.

Директорица Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић истакла је да је посебан значај изложбе у томе што она затвара годину у којој је ова установа обиљежила пола вијека постојања.

- Ми се изложбом враћамо у један другачији период, у вријеме стварања умјетника који су дошли након групе "Четворица", и експлозивном снагом и енергијом унијели један нови дух у то вријеме - објаснила је Вујковићева.

Изложбу је званично отвореном прогласила помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић такође се осврнула јубилеј музеја, који је свој рад 1971. године започео захваљујући поклоњеним дјелима.

- Оно што предстоји за Музеј савремене умјетности РС осим чувања и обраде дјела јесте и њихово стручно и научно проучавање. Задатак умјетности је да свијет учини видљивим, а Жељко Опачак је на овај начин посјетиоцима представио један заиста динамичан и жив период осамдесетих година прошлог вијека - казала је Ђаковићева.

Ова изложба посјетиоцима ће бити доступна до 25. фебруара идуће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана