Izložba “Anticipacija stvarnosti” slikara Nikole Dabića od večeras u prijedorskom Muzeju Kozare

Branislav Predojević
Izložba “Anticipacija stvarnosti” slikara Nikole Dabića od večeras u prijedorskom Muzeju Kozare

PRIJEDOR - “Anticipacija stvarnosti” naziv je postavke umjetničkih instalacija akademskog slikara Nikole Dabića, koja će večeras biti predstavljena publici u Muzeju Kozare u Prijedoru.

Izložba koja će biti otvorena od 20 časova obuhvata selekciju radova koji su nastali u okviru njegovog master studija na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, pod mentorstvom profesora Vese Sovilja.

Dabić kaže da “Anticipacija stvarnosti” kroz umjetničke instalacije istražuje kompleksnu prirodu fenomena internacionalne anksioznosti.

- Internacionalna anksioznost predstavlja svojevrsnu teoriju koju sam definisao opservacijom lične i globalne pojave anksioznog poremećaja u modernom društvu, postavljajući paralele, sagledavajući uzroke i posljedice po individualnost i internacionalnost.

Umjetnički angažman je za mene jedan bitan proces analiziranja društvene okoline u relaciji s mojim sopstvenim stavovima, kako bih se makar djelimično približio istini, što naravno nikad nije jednostavno, jer je istina teško dohvatljiva kategorija - rekao je Dabić za “Glas Srpske”.

Ovaj umjetnik kaže da to možda na prvi pogled zvuči komplikovano, ali da je to u suštini jednostavno, lično promišljanje o odnosu pojedinca, individue i države kao društvenog organizma pretočeno u zanimljivu seriju instalacija.

- Pojam internacionalne anksioznosti jeste ključan za razumijevanje nastanka i prirode mojih radova koji predstavljaju fizičku manifestaciju tog pojma, koji se temeljeno zasniva na analiziranju savremenog duha ljudskog života i njegove životne sredine. Anksioznost, ili napad panike, možemo definisati kao vrstu biološkog alarma, koji nas upozorava na opasnost kada se radi o anksioznom poremećaju, on će jedinku upozoravati kada opasnost realno i ne postoji ili postoji samo prividno. Analizirajući ljudska bića jasno je da je jedinka osnova životnog sistema, autonomni biološki oblik života, najprostiji oblik postojanja koji sadrži više organa pomoću kojih funkcioniše. Više jedinki, u ovom slučaju ljudskih bića, čine zajednicu koja prirodnim tokom razvoja vremenom prerasta u državu. U duhu mog razmišljanja ta država postaje organizam za sebe. I da bi funkcionisala neophodno je da svi njeni izvršni sistemi, tj. organi rade bez greške. Pojam internacionalne anksioznosti bazira se na povlačenju paralele između jedinki ili ljudskih bića i države kao sklopa različitih izvršnih organa ili organizama, aludirajući da su ljudsko biće i država sačinjeni od istih elementa, koji funkcionišu po sličnom ili identičnom principu rada organa - kazao je Dabić i dodao da je paralela između tih pojmova sagledana kroz prizmu njegovog života i iskustva s tim poremećajem.

Nikola kaže da je on kao umjetnik prevashodno grafičar, ali da njegovi umjetnički radovi nemaju medijska ograničenja i variraju u zavisnosti od ideje i momenta u kojem su nastajali.

- Fokus umjetnosti koju stvaram zasniva se na mnogo aspekata kritičkog opažanja mnogih lokalnih i globalnih, socijalnih, ekonomskih, političkih, ideoloških i istorijskih pitanja. Kroz svoju umjetničku praksu nastojim da proizvedem diskurs o određenim društvenim fenomenima, da ih učinim vidljivim i omogućim relaciju između njih i posmatrača. Prevashodno sam grafičar, ali sama izložba “Anticipacija stvarnosti” predstavlja kombinaciju različitih objekata, predmeta, djelimično i video-radova postavljenih  u prostoru - jasan je Dabić.

Rodni grad

Iako mu je ovo prva samostalna izložba u rodnom gradu, kaže da nema tremu već jednu strepnju zbog prirode samih radova na izložbi.

- Izlagao sam i ranije u Prijedoru, ali u okviru nekih grupnih izložbi, tako da mi je drago što imam priliku predstaviti ovu izložbu u mom rodnom gradu. Postoji strepnja, prije svega zbog činjenice da izložbu instalacija koje vise u vazduhu nikad nije lako postaviti, jer postoji mogućnost da nešto otpadne, ali nadajmo se da neće doći to toga - kaže Dabić, koji do kraja godine u planu ima i novu izložbu grafika u Banskom dvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana